Θέατρο | Erofili synopsis, Περιοδεία 2012

22:24 17/9/2012 - Πηγή: Neolaia

Η Εταιρεία Θεάτρου Χώρος παρουσιάζει την παράσταση Erofili synopsis, βασισμένη στο αριστούργημα του Γ. Χορτάτση σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα.

Με την παράσταση erofili synopsis ο θίασος ολοκληρώνει την ερευνητική του δουλειά στην Κρητική Αναγέννηση (2007 – 2012). Μια θεατρική πρόταση, αποτέλεσμα της πορείας του θιάσου που ξεκίνησε με τον Απόκοπο του Μπεργαδή από 2007 μέχρι το 2011 (Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο – Ρέθυμνο) και συνεχίστηκε με δύο ασκησιολογικού χαρακτήρα σχεδιάσματα της Ερωφίλης (2008, 2010).

Μια

συγκλονιστική παράσταση!

Τρεις γυναίκες επί σκηνής – Tρεις μάσκες – Tρεις συγκλονιστικές ερμηνείες
Άνθρωποι που απαγορεύεται να ερωτευτούν, πάθος, ύβρις και η εξουσία που διαχρονικά καταχράται τη δύναμή της και μένει ατιμώρητη.
Η παράσταση πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στις 22 Ιουνίου στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2012, απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία τις παραστάσεις της.

Σκηνοθεσία – Σκηνικό: Σίμος Κακάλας
Επεξεργασία Κειμένου – Διασκευή: Έλενα Μαυρίδου
Μουσική: Νίκος Βελιώτης
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Σχεδιασμός Φωτισμού: Περικλής Μαθιέλλης
Σχεδιασμός Ήχου: Γιώργος Μαυρίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Καλακίδης
Voice training: Αθηνά Τρέβλια
Σύμβουλος – Φιλόλογος: Ναταλία Δεληγιαννάκη
Διεύθυνση Παραγωγής: Στέλα Τενεκετζή
Παίζουν οι ηθοποιοί: Δήμητρα Κούζα, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Έλενα Μαυρίδου

Ιστορικό Ερωφίλης

Η πρώτη επαφή του θιάσου με το έργο της Ερωφίλης ξεκίνησε το 2008. Δημιουργήθηκε ένα σχεδίασμα παράστασης επικεντρωμένο στη ρυθμική κατανόηση θα λέγαμε του δεκαπεντασύλαβου με όχημα συγκεκριμένους χορούς και μουσική της Κρήτης. Η εκδοχή εκείνη, Ερωφίλη – άσκηση 1, πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στα Ζωνιανά και παρουσιάστηκε σε χωριά της Ρεθύμνου. Η δεύτερη εκδοχή της παράστασης, πιο ελεύθερη και ανοιχτή στην αφηγηματικότητα, Ερωφίλη – άσκηση 2, φιλοξενήθηκε το καλοκαίρι του 2010 στην μικρή Επίδαυρο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Επιδαύρου (ακολούθησε μετά τις παραστάσεις κρητικό γλέντι με θέμα τον Ερωτόκριτο) ενώ στην συνέχεια πραγματοποίησε περιοδεία κυρίως σε αρχαιολογικούς χώρους (πρεμιέρα παράστασης στο Ηράκλειο, Κηποθέατρο Χατζηδάκι).

Σημείωμα σκηνοθέτη

Έργα που ξέρουμε τι συμβαίνει, ποιος έκανε τι, πως τελειώνουν. Άνθρωποι που δεν πρέπει να ερωτευτούν, αλαζονεία, ύβρις, η εξουσία που παραφέρεται, χοροί που σκοτώνουν βασιλιάδες, τετριμμένα πράγματα, η ιδία ιστορία ξανά και ξανά. Πως είναι δυνατόν να μην έλκει το ενδιαφέρον μας το κλασικό από τη στιγμή που ποτέ δεν απαγκιστρωνόμαστε από τα αρχέγονα λάθη μας; Μας αρέσει η ίδια ιστορία, πάντα μας αφορά, χιλιοειπωμένη, χιλιοπαιγμένη και ένας χορός γυναικών που αυτή τη φορά πρέπει να σταματήσει να παρακολουθεί και να δώσει τη λύση.
ΣΙΜΟΣ ΚΑΚΑΛΑΣ

Λίγα λόγια για την Εταιρεία Θεάτρου Χώρος

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΧΩΡΟΣ συμπληρώνει οκτώ χρόνια περιοδείας ως θίασος ρεπερτορίου. Οι θεατρικές της παραγωγές – “Γκόλφω” του Σπ. Περεσιάδη, “Α

Keywords
Τυχαία Θέματα