ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ για τη βία κατά των γυναικών
Ανακοινώσεις εξέδωσαν τα κόμματα της ευρύτερης αριστεράς/κεντροαριστεράς ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ για τη σημερινή παγκόσμια ημέρα υπέρ της εξάλειψης της βίας κατά των των γυναικών. Την ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράφει π αρμόδιος τομέας για τις πολιτικές που αφορούν στις γυναίκες και για λογαριασμό του αντίστοιχου Τομέα της ΔΗΜΑΡ πέντε γυναίκες της συγκεβερνώσας ΔΗΜΑΡ,
Ανακοίνωση Τομέα φεμινιστικών πολιτικών ΣΥΡΙΖΑ:
«Η βία κατά των γυναικών- ως διαχρονικό φαινόμενο- όχι μόνο δεν μειώνεται με την λεγόμενη «εξέλιξη» των κοινωνιών, αλλά αντίθετα ολοένα και οξύνεται. Μπορεί να ασκείται στο πλαίσιο της οικογένειας (και να είναι λεκτική, ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική και οικονομική), της κοινωνίας (βιασμός, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία και αλλού, εμπόριο γυναικών, εξαναγκαστική πορνεία …), καθώς και από τους ίδιους του θεσμούς του κράτους. Οι γυναίκες ως κατηγορία είναι τα πρώτα θύματα του πολέμου, της μετανάστευσης, του σύγχρονου δουλεμπορίου, αλλά και των κακοποιητικών συμπεριφορών στην ιδιωτική ζωή και στην οικογένεια.
Η βία που υφίστανται οι γυναίκες δεν οφείλεται στην «αδύναμη» φύση τους ή στο ότι οι άνδρες είναιγενικά γεννημένοι «βίαιοι». Είναι ένα φαινόμενο που παράγει η κοινωνία στην οποία ζούμε, (δηλ. ο καπιταλισμός σε «συνεργασία» με την πατριαρχία), και επιδεινώνεται δραματικά με την οικονομική κρίση και τη σήψη αυτού του συστήματος που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει ένας παράγοντας πουευθύνεται για την συνεχιζόμενη βία κατά των γυναικών. Η βία κατά των γυναικών είναι αποτέλεσμα περίπλοκων και αλληλοσυνδεόμενων μεταξύ τους, οικονομικών, πολιτικών, θεσμικών και πολιτισμικών παραγόντων οι οποίοι συνιστούν εκδηλώσεις τωνανισότιμων σχέσεων εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Οι βιαιότητες είναι αλληλένδετες με τη θέση που καταλαμβάνουν ιστορικά οι γυναίκες σ’ αυτή τη κοινωνία και με τις διακρίσεις που ασκούνται σε βάρος τους, σε όλα τα επίπεδα. Και έχουν να κάνουν με την πολλαπλές όψεις της καταπίεσης των γυναικών στην ιδιωτική και δημόσια ζωή, στη δουλειά, την οικογένεια και τις προσωπικές, κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις.
Σήμερα, με τα απανωτά μνημόνια, την επιδείνωση της φτώχειας, την έκρηξη της ανεργίας (που στις νέες γυναίκες φτάνει να αγγίζει το εφιαλτικό 62%), των περικοπών των κοινωνικών δαπανών, και της διάλυσης της κοινωνικής πολιτικής, η κατάσταση μέσα στην οικογένεια γίνεται όλο και πιο αφόρητη και πιο «βίαιη» για όλους και κυρίως για τις γυναίκες.
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, οι αγώνες για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, είναι αγώνες για την κοινωνική χειραφέτηση, είναι κομμάτι του αγώνα για να καταργήσουμε αυτό το σύστημα που αναπαράγει και επιδεινώνει όλες τις έμφυλες διακρίσεις και εντείνει τους αποκλεισμούς».
Η ανακοίν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Τaxisnet, Tέλη κυκλοφορίας 2013: πληρωμή και με δόσεις | www.gsis.gr
- Aπίστευτο: Ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού έκανε τσακωτή την σύντροφό του με παίκτη του ΠΑΟΚ!
- Εταιρίες "πυραμίδα" μια σύγχρονη απάτη...
- DANCING WITH THE STARS Φωτογραφίες μέσα από τα καμαρίνια, δείτε τι έκαναν οι Stars
- Tο χτύπημα της μοίρας για τον μεγάλο Κέβιν ΜακΧέιλ
- Dancing with the Stars 3: Παπαβασιλείου φωτιά και λάβρα [video]
- ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Το ντέρμπι της Τούμπας σε εικόνες (photos)
- ΜΠΟΥΚΑΡΑΣ: Το μόνο μέρος στη Γη που θα μείνει όρθιο μετά το τέλος του κόσμου
- Στοιχηματα για το ποιος θα ακολουθησει τον ακη!
- Τσιπακια σε μαθητες...
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Neolaia

- Τελευταία Νέα Neolaia
- ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ για τη βία κατά των γυναικών
- Superleague 2012 – 2013 | Αποτελέσματα | 12η Αγωνιστική
- Τα καλύτερα ταξιδιωτικά «gadgets»
- Πάγκαλος | Σφοδρή επίθεση στον Τατσόπουλο
- Δελτίο Καιρού | Συννεφιά και περιορισμένη ορατότητα για αύριο Δευτέρα
- Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου | Δωρεάν σεμινάρια κινηματογράφου από 15/12
- ΕΚΤ | Όχι σε νέο κούρεμα!
- Παίζοντας Football Manager ανέλαβε πραγματική ομάδα
- Υποτροφίες Ιδρύματος Χαλκιόπουλου για φοιτητές ΑΣΟΕΕ – ΟΠΑ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- ΔΕΙΤΕ: Απίστευτα ρεαλιστικά σκίτσα από την 19χρονη Rajacenna!
- ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Φωτιάαααα!
- Tο πρώτο μπαρ για κωφάλαλους!
- Διεθνής διάκριση για το Μουσικό Σχολείο Άρτας
- Η αληθινή «Ωραία Κοιμωμένη»
- Αλαφούζος: Θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη
- [Κόσμος &ντουνιάς] Τσόμσκι:«Γάζα, η μεγαλύτερη φυλακή»
- Ολυμπιακός: Ενοχλημένος ο Μαρινάκης με την ισοπαλία!
- ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Το ντέρμπι της Τούμπας σε εικόνες (photos)