Προειδοποιήσεις για τον ιό του Δυτικού Νείλου

18:47 14/7/2012 - Πηγή: Neolaia

Τον τρόμο έχει σπείρει η εμφάνιση πέντε κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική. Οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης  για να αποφύγουν το τσίμπημα του επικίνδυνου κουνουπιού.

«Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, οι ασθενείς που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια ή κακοήθειες αλλά και οι πολίτες που έχουν διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη είναι εκείνοι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή λοίμωξη», επεσήμανε στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Μικροβιολογίας

της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θανάσης Τσακρής.

Οι οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για το θέμα έχουν ως εξής:

Προστασία. Τα μακριά μανίκια και τα παντελόνια αλλά και η επάλειψη του ακάλυπτου δέρματος με αντικουνουπική λοσιόν αποτελούν ασπίδα προστασίας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Εξίσου σημαντική είναι η χρήση εντομοαπωθητικών στους εξωτερικούς χώρους, ενώ οι σήτες και οι κουνουπιέρες κρίνονται απαραίτητες για την προστασία των εσωτερικών χώρων.
Επιπλέον για τους κήπους και τα μπαλκόνια οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι τα λιμνάζοντα νερά (π.χ. σε γλάστρες ή στις υδρορροές) αποτελούν πόλο έλξης για τα κουνούπια, γι’ αυτό και πρέπει να καθαρίζονται, ενώ συστήνεται το πότισμα των λουλουδιών να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες.
Πάντως, αναφερόμενος στα παιδιά, ο κ. Τσακρής υπογραμμίζει ότι με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα ακόμη και έπειτα από μόλυνσή τους δεν εμφανίζουν σοβαρές λοιμώξεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού. Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένει ασυμπτωματικό, το 20% εμφανίζει ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από το 1% των ασθενών εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ψεκασμοί. Στο μεταξύ, εντείνονται οι ψεκασμοί στο Λεκανοπέδιο σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου, ενώ σε καραντίνα μπαίνουν και οι μονάδες αίματος που έχουν ληφθεί από τις επικίνδυνες περιοχές. Επιπλέον και σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, αναμένεται να εντατικοποιηθεί και ο μοριακός έλεγχος, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης μέσω μετάγγισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα