Πότε επιτέλους θα απελευθερωθεί η Ελλάδα;

19:48 17/9/2012 - Πηγή: Neolaia

Η χώρα ζει ακόμα για τους πάτρωνες της κι οι Έλληνες ψάχνουν εναγωνίως τρόπο να αλλάξουν τη μοίρα τους…

Από την ανεξαρτησία της μέχρι το μνημόνιο, η Ελλάδα μάταια εξακολουθεί να αναζητεί την αληθινή ελευθερία, δηλαδή την αυτοδυναμία της στο διεθνές στερέωμα. Κάθε τόσο αλλάζει και πάτρωνα για να φτάσει στη σημερινή ασφυκτική εξάρτησή της από ΕΕ – ΔΝΤ.

Σε καιρούς

ευημερίας η ελληνική κοινωνία παρέβλεπε το βαθύτερο πρόβλημα, αλλά σήμερα το ερώτημα της αληθινής κυριαρχίας τίθεται πιο αμείλικτο από ποτέ! Οριακό σταυροδρόμι, είτε η φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση ακολουθηθεί είτε μια πιο μοναχική πορεία, αν δεν επιτευχθεί η πολιτική, οικονομική και πνευματική αυτοδυναμία της χώρας, η μακραίωνη ιστορία της δε θα τη σώσει.

Η «Ν» έθεσε τον προβληματισμό για την ουσιαστική ελληνική απελευθέρωση σε τέσσερις ανθρώπους με αποδεδειγμένο καθημερινό έργο και καθαρή σκέψη. Κι εκείνοι, με τη σειρά τους, εξέθεσαν ως ακολούθως τις απόψεις τους:

Θόδωρος Τσίκας, πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος

Ριζική αλλαγή παραγωγικού μοντέλου

Είναι στο χέρι της κοινωνίας να σωθεί, αν αυτή αντιμετωπίσει τις αιτίες της κρίσης. Την έξαρση των συντεχνιακών πρακτικών. Τις διαδεδομένες πελατειακές σχέσεις. Την αδιαφάνεια. Την ικανοποίηση κάθε αιτήματος όσων είχαν τη δύναμη να πιέσουν. Την ανοχή στην ανομία.

Όλα αυτά οδήγησαν σε μια χώρα που δεν παράγει, παρά ελάχιστα. Είχαν ως αποτέλεσμα την εξάρτηση της από τα δανεικά, όχι τώρα, αλλά εδώ και πολλά χρόνια. Και αντί τα δανεικά να χρησιμοποιηθούν για παραγωγικές δραστηριότητες, διοχετεύθηκαν στην άκρατη κατανάλωση.

Μόνο με ριζική αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, ώστε να ξοδεύουμε λιγότερα από όσα παράγουμε, θα απαλλαγούμε από τις εξαρτήσεις των δανεικών. Προϋποθέτει τολμηρές μεταρρυθμίσεις στην διοίκηση, την οικονομία και το κοινωνικό κράτος. Απαιτεί συστράτευση και αλλαγή συνηθειών. Δεν είναι εύκολο. Πρέπει να γίνει με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των αδυνάμων. Αλλά είναι ο μόνος δρόμος. Για να αποφύγουμε μια κατηφόρα, μπροστά στο τέλος της οποίας, η σημερινή δύσκολη κατάσταση θα μοιάζει παράδεισος …

Ευτύχης Βαρδουλάκης, Διευθύνων εταίρος της STRATEGO

«Κλειδί» η αυτάρκεια

«Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα κυριαρχίας αλλά αυτάρκειας. Δεν καλύπτει μόνη της τις ανάγκες της. Παράγει ακόμα ελλείμματα και δεν μπορεί πλέον να δανειστεί με «οικονομικούς» όρους ώστε να τα καλύψει. Έτσι δανείζεται με «πολιτικούς» προκειμένου να αποφευχθεί ένα «έμφραγμα» που θα επιφέρει χάος σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η απάντηση βρίσκεται στη λέξη αυτάρκεια. Η Ελλάδα θα ανακτήσει την ισχύ της όταν βελτιώσει την οικονομική της θέση. Η Οικονομία διαλύθηκε από συγκεκριμένες αιτίες: Μεγάλο, σπάταλο και αντιπαραγωγικό δημόσιο, γραφειοκρατία, διαφθορά, μειωμένη ανταγωνιστικότητα. Λύση, η βελτίωση ακριβώς σε αυτούς τους τομείς.

Πότε θα το πετύχουμε; Κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά. Οι πολιτικές δυνάμεις υπερθεματίζουν διακηρυκτικά σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλά η εφαρμογή είναι πάντα πιο δύσκολη

Keywords
Τυχαία Θέματα