Πώς να συμπληρώσετε σωστά και έξυπνα το μηχανογραφικό σας

17:49 4/7/2012 - Πηγή: Neolaia

Μία ημέρα πριν λήξει η προθεσμία κατάθεσης μηχανογραφικών δελτίων και με την αγωνία για χιλιάδες μαθητές και γονείς να έχει φτάσει στο απόγειο, ο εκπαιδευτικός αναλυτής Χρήστος Κάτσικας μιλά στο NEWS 247 και συμβουλεύει τους υποψηφίους «της τελευταίας στιγμής» για το πώς να αποφύγουν λάθη που ενδέχεται να «κοστίσουν» μία θέση στη σχολή της επιθυμία τους.

Ο ίδιος σημειώνει ότι: «Η συμπλήρωση και κατάθεση του Μηχανογραφικού Δελτίου (έως 5 Ιουλίου) από τους χιλιάδες υποψηφίους όλων των κατηγοριών(τελειόφοιτους, απόφοιτους,

κατηγορία 10%) είναι το καμπανάκι που χτυπά, προειδοποιώντας για την τελευταία στροφή, στο σκληρό αγώνα δρόμου για μια θέση στον ήλιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Ο «επτά» – λογος ενός σωστού μηχανογραφικού

 Ανεξάρτητα από το βαθμό πρόσβασης που έχουν οι υποψήφιοι είναι συνετό να σταυρώσουν όλα τα τμήματα που ανήκουν στα επιστημονικά πεδία που έχουν επιλέξει.

Ο κ. Κάτσικας σε αυτό το σημείο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αρκετοί υποψήφιοι δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εξαιτίας κακών εκτιμήσεων, τόσο για τους βαθμούς πρόσβασης, όσο και για τις βάσεις εισαγωγής των τμημάτων.

Μάλιστα κάποιες φορές, η υπερεκτίμηση βαθμού πρόσβασης από την μια και από την άλλη η υποτίμηση των βάσεων εισαγωγής των τμημάτων οδήγησε αρκετούς υποψηφίους στο να σταυρώσουν ελάχιστα τμήματα στο μηχανογραφικό τους, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από την εισαγωγή τους, όταν οι βάσεις εισαγωγής, στο γιγάντωμά τους, ξεπέρασαν τα μόρια των υποψηφίων.

Να έχουν υπόψη τους οι υποψήφιοι ότι κανένα τμήμα δεν μπορεί να εγγυηθεί πλέον την πλήρη και άμεση απορρόφηση των πτυχιούχων του.

Στους επίσημους και ανεπίσημους καταλόγους ανεργίας και ετεροαπασχόλησης συμμετέχουν με μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσοστά όλες ανεξαιρέτως οι ειδικότητες στις οποίες παραπέμπουν οι σπουδές όλων των τμημάτων ΑΕΙΤΕΙ.

Συμβουλεύουμε τους υποψήφιους να σημειώνουν πρώτα στα μηχανογραφικά τους δελτία τα τμήματα που πραγματικά προτιμούν, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής τους. Εξάλλου η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δεν γίνεται με κριτήριο τη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή, αλλά τις επιθυμίες του παιδιού.Είναι καλύτερο ο υποψήφιος να σπουδάζει στο τμήμα για το οποίο ενδιαφέρεται, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι 3 στους 4 φοιτητές που διακόπτουν τις σπουδές τους δηλώνουν ότι οι προσδοκίες και τα ενδιαφέροντά τους βρέθηκαν σε αντιπαράθεση με το αντικείμενο σπουδών και τα μαθήματα των τμημάτων, στα οποία πέτυχαν την εισαγωγή τους.

Ο κ. Κάτσικας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεκάδες αριστούχοι που «σπρώχτηκαν» από γονείς και κοινή γνώμη σε τμήματα ΑΕΙ με αποκλειστικό κριτήριο την υψηλή τους βαθμολογία (π.χ. Ιατρική ή Η/Υ), χωρίς πραγματικά να τους ενδιαφέρει το αντικείμενο σπουδών, βρέθηκαν την επόμενη χρονιά στους καταλόγους της κατηγορίας του10%, επιδιώκοντας εξαρχής την πρόσβασή τους σε τμήμα που πραγματικά τους ενδιαφέρει.

Επειδή η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν αποτελεί πλέον την οροφή των σπουδών, καθώς έχει ήδη δημιουργ
Keywords
Τυχαία Θέματα