Πανεπιστήμιο Κρήτης | Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων στην αγορά εργασίας

19:24 19/9/2012 - Πηγή: Neolaia

Τo  Γραφείο ∆ιασύνδεσης του Πανεπιστηµίου Κρήτης διεξήγαγε µελέτη απορρόφησης στην αγορά εργασίας των αποφοίτων του Πανεπιστηµίου Κρήτης των ετών 2004 – 2006.

Το Γραφείο ∆ιασύνδεσης αποτελεί το συνδετικό κρίκο της τριτοβάθµιας εκπαίδευσης µε την αγορά εργασίας.  Συγχρηµατοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας και την Ευρωπαϊκή

Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο)  µέσω του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Εκπαίδευση και ∆ιά Βίου Μάθηση»  (Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013). Επιστηµονικός Υπεύθυνος του Γραφείου ∆ιασύνδεσης και της παραπάνω µελέτης είναι ο Καθηγητής του Τµήµατος Οικονοµικών Επιστηµών του Πανεπιστηµίου Κρήτης, κος Μηνάς Βλάσσης. Η παραπάνω µελέτη σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από επιστηµονικό προσωπικό του Πανεπιστηµίου και συνεργαζόµενο εξειδικευµένο επιστηµονικό προσωπικό και η έρευνα πεδίου (µέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων)  πραγµατοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστηµίου,  στο Ρέθυµνο.  Η συνολική διάρκεια διεξαγωγής και συγγραφής της έρευνας ήταν 20  µήνες, από το Νοέµβριο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2012.

Ο συνολικός αριθµός των αποφοίτων του Π.Κ.  για τα ακαδηµαϊκά έτη 2004-2006  ήταν 3480, από τους οποίους οι 1105 ήταν άνδρες και οι 2375 γυναίκες. Με βάση τα στοιχεία του πληθυσµού,  βασικός στόχος της διαδικασίας επιλογής του δείγµατος (328 άνδρες και 655 γυναίκες) ήταν να διασφαλίσει ότι, όταν εκτιµάται η αναλογία ενός χαρακτηριστικού,  το µέγιστο σφάλµα εκτίµησης της ορθής αναλογίας στον πληθυσµό δεν υπερβαίνει το 5%,  είτε για το σύνολο των αποφοίτων,  είτε για το σύνολο των ανδρών και το σύνολο των γυναικών ξεχωριστά.  Σκοπός επίσης της διαδικασίας δειγµατοληψίας ήταν κάθε ακαδηµαϊκό τµήµα να αντιπροσωπεύεται στο δείγµα σύµφωνα µε την αναλογία του στον πληθυσµό.

Τα κυριότερα ευρήµατα που αφορούν τη διαδικασία µετάβασης στην αγορά εργασίας και τη σηµερινή εργασιακή κατάσταση των αποφοίτων,  συγκριτικά και µε τα αντίστοιχα ευρήµατα της προγενέστερης µελέτης (για τους αποφοίτους των ετών 1998-2000), που διεξήχθη τα έτη 2004 – 2006, είναι επιγραµµατικά τα εξής:

Μέσο ποσοστό αντιστοιχίας αντικειµένου σπουδών και αντικειµένου εργασίαςΠολύ υψηλό ποσοστό ευχαρίστησης από την τρέχουσα απασχόλησηΠολύ υψηλό (υπερδιπλάσιο)  ποσοστό ανεργίας συγκριτικά µε την προηγούµενη µελέτηΧαµηλό ποσοστό µη ενεργοποίησης συγκριτικά µε την προηγούµενη έρευναΣηµαντικές διαφοροποιήσεις στα ποσοστά απασχόλησης µεταξύ των αποφοίτων των τµηµάτων του Πανεπιστηµίου και µεταβολές στην ως προς αυτό κατάταξη των τµηµάτων συγκριτικά µε την προηγούµενη µελέτηΧαµηλό ποσοστό απασχόλησης στο ∆ηµόσιο Τοµέα και χαµηλότερο από την προηγούµενη µελέτη, µε σηµαντικές ως προς τούτο διαφοροποιήσεις µεταξύ των αποφοίτων των τµηµάτωνΜέσο ποσοστό προτίµησης για απασχόληση στο ∆ηµόσιο Τοµέα και χαµηλότερο από την προηγούµενη µελέτηΧαµηλό ποσοστό αυτοαπασχολούµενων,  αλλά υψηλότερο από την προηγούµενη µελέτηΠολύ υψηλό ποσοστό χρηµατοδότησης για έναρξη επιχειρηµατικής δραστηριότητας των αποφοίτων από συγγενικά/φιλικά τους πρόσωπα ή/και προσωπικές αποταµιεύσειςΠολύ υψ
Keywords
Τυχαία Θέματα