Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας | «Εργαλείο» για αντιμετώπιση πυρκαγιάς

19:17 14/6/2012 - Πηγή: Neolaia

Επιστημονικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών δημιούργησαν ειδικοί του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με την χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών.

Πιο συγκεκριμένα το εργαλείο αυτό, στηρίχτηκε σε πληροφορίες από τις διαχειριστικές μελέτες, τις οποίες εκπόνησε η δασική υπηρεσία για το δάσος της Κρανιάς στα Γρεβενά.

Ειδικότερα γνωρίζοντας τις αποστάσεις, το ανάγλυφο του εδάφους, τις θέσεις που βρίσκονται τα πυροφυλάκια, τα σημεία θέασης, τα υδροστόμια και μια σειρά από άλλα στοιχεία, το επιστημονικό εργαλείο μπορεί να εκτιμήσει τον χρόνο που χρειάζεται για

να σβηστεί μια φωτιά, την απόσταση που πρέπει να διανύσει ένα πυροσβεστικό όχημα, τον βαθμό επικινδυνότητας της πυρκαγιάς και τις δυνάμεις που θα πρέπει να κινητοποιηθούν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, για την αξιοποίηση του εργαλείου, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον  για ανταλλαγή τεχνογνωσίας με την Ιταλία, την Ισπανία, τη Βρετανία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Βουλγαρία, τους εταίρους, δηλαδή του διασυνοριακού προγράμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα