Οικολογία και Συμμετοχή, άρθρο της Όλγας Κήκου

17:18 4/5/2012 - Πηγή: Neolaia

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, όλοι επικεντρώνονται στα αποτελέσματα, στα κόμματα και πρόσωπα που θα εκλεγούν, σε τυχόν συνεργασίες και στο τι θα φέρει η επόμενη μέρα. Έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε με αυτό τον τρόπο, να βλέπουμε το άμεσο μέλλον και πως αυτό θα επηρεάσει εμάς τους ίδιους και τους γύρω μας.

Ειδικά γι’ αυτές τις εκλογές, τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αριστεράς και δεξιάς βρίσκονται σε δύσκολη θέση έχοντας δημιουργήσει μια πολύ άσχημη εικόνα από τη φθορά της εξουσίας. Το

τελευταίο διάστημα, για μεγάλο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας, η συμμετοχή στην πολιτική είναι πλέον κατακριτέα.

Έχοντας χτίσει εδώ και χρόνια ένα μικρό αλλά σημαντικό ξεχωριστό πόλο οι Οικολόγοι Πράσινοι διεκδικούν την είσοδο στην Ελληνική βουλή, θέτοντας σοβαρούς προβληματισμούς για το τωρινό μοντέλο ανάπτυξης και παρουσιάζοντας ένα διαφορετικό όραμα με προτάσεις για τη διέξοδο από τη σημερινή κρίση αναδεικνύοντας την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική της διάσταση.

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των εκλογών και προσπαθώντας να ξεπεράσουμε τη στενή οπτική που συνδέεται με τα γεγονότα των ημερών, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η οικολογική σκέψη έχει καταφέρει να διεισδύσει στην Ελληνική κοινωνία, να γίνει μέρος του πολιτικού λόγου αλλά και μέρος της καθημερινής ζωής. Στο γεγονός αυτό συνέβαλλαν οι ΟΠ ως πολιτικός φορέας αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες μέσω των προσπαθειών τους και της εμπλοκής τους σε κινήματα οικολογικού χαρακτήρα. Βασικές έννοιες και ζητήματα που αφορούν όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την άμεση δημοκρατία, την αποκέντρωση, την οικονομία, τα δικαιώματα, κ.α. και που παρουσιάζουν μια ξεχωριστή οικολογική οπτική έχουν μπει στην πολιτική ατζέντα και στον καθημερινό διάλογο. Βέβαια η ένταξή τους δεν σημαίνει και αποδοχή τους αλλά αποτελεί το πρώτο βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση της οικολογικής σκέψης, για μια πιο ριζοσπαστική κοσμοθεωρία όπου ο άνθρωπος δεν αποτελεί το κέντρο αλλά ένα μέρος του συνόλου.

Η συμμετοχή ενδιαφερόμενων πολιτών σε κινήματα και φορείς συνέβαλλε σε αυτή τη στροφή. Οι λύσεις λοιπόν θα πρέπει να αναζητηθούν μέσα από τη δική μας συμμετοχή όχι μόνο σε πολιτικούς φορείς αλλά και σε κινήματα σε επίπεδο συλλόγων, γειτονιάς, μη κυβερνητικών οργανώσεων, φορέων, ομάδων πολιτών, διαφόρων συλλογικοτήτων. Απορρίπτοντας τις ευκαιριακές τακτικές και κοιτώντας προς το μέλλον, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν οι βάσεις και τα θεμέλια όχι μόνο μέσω της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης αλλά και μέσω της ενεργής εμπλοκής μας. Οι κρίσιμες στιγμές που περνάμε μας καλούν να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και δράσης μας. Τα κόμματα θα αλλάξουν αν αλλάξουμε και εμείς οι ίδιοι. Και αυτό θα επιτευχθεί με τη δική μας συμμετοχή για να διαμορφώσουμε εμείς οι ίδιοι το μέλλον μας.

Όλγα Κήκου

Υποψήφια βουλευτής Β Αθηνών

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Keywords
Τυχαία Θέματα