Μαθητές και καθηγητής από τη Μυτιλήνη δημιούργησαν «mini» δορυφόρο!

19:22 24/3/2012 - Πηγή: Neolaia

Ένα μικρό δορυφόρο σε μέγεθος αναψυκτικού κατασκεύασαν ο καθηγητής Γεώργιος Κοντέλλης και η ομάδα μαθητών του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης.

Ο συγκεκριμένος μίνι δορυφόρος «Ικαρομένιππο 3D» πρόκειται να εκτοξευθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) στη Νορβηγία, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού διαγωνισμού CanSat. Ωστόσο το όνομα του το πήρε από τον πρώτο ήρωα βιβλίου επιστημονικής φαντασίας της αρχαιότητας εν ονόματι «Ικαρομένιππο», ο οποίος πρωταγωνιστούσε στο βιβλίο του Λουκιανού το 160 μ.Χ.

Ο Ηλίας Θεοδώρίδης,

ένας από τους μαθητές του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης που παράλληλα είναι και ο αρχηγός της ομάδας, εξηγεί:

«Ο δορυφόρος μας, που θα έχει περίβλημα από ανθρακόνημα, θα πετάξει με έναν πύραυλο Intruder που θα εκτοξευτεί από τη βάση πυραύλων Andoya στο νορβηγικό νησί Αντένες, πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, σε ύψος 1 χιλιομέτρου»

Ο καθηγητής – φυσικός Γεώργιος Κοντέλλης αναφέρει την δική του αντίληψη για το ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος του καθηγητή:

«Εχουν κολλήσει στους εκπαιδευτικούς τη ρετσινιά ότι δεν δουλεύουμε, με το που ακούν τη λέξη «εκπαιδευτικός» το μόνο που λένε είναι ότι καθόμαστε τρεις μήνες τον χρόνο. Κι όμως, υπάρχουν και θα πρέπει να υπάρχουν δάσκαλοι οι οποίοι βοηθούν τους μαθητές και λειτουργούν ως παράδειγμα με τη στάση τους.

Εάν ο εκπαιδευτικός είχε την απαραίτητη υποστήριξη, όπως έχω εγώ από διευθυντές και προϊσταμένους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα μπορούσε να κάνει αυτό το κάτι παραπάνω»

Τέλος να σας αναφέρουμε πως πριν από δύο χρόνια ο κ. Κοντέλλης με την τότε ομάδα του πήρε μέρος στον ίδιο διαγωνισμό, κατακτώντας την 4η θέση.

Το 2011 ο πρώτος «Ικαρομένιππος» που έφτιαξαν οι μαθητές του λυκείου Μυτιλήνης, ψηφίστηκε ως ένα από τα 24 καλύτερα project στο 8ο Πανευρωπαϊκό Φόρουµ Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών της Microsoft, παίρνοντας το εισιτήριο για τον αντίστοιχο παγκόσμιο διαγωνισμό στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Νοέμβριο.


Ωστόσο ο κ. Κοντέλλης και οι μαθητές του ασχολήθηκαν και με την ρομποτική και πήραν μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής, κατασκεύασαν και σχεδίασαν ένα ρομπότ και το προγραμμάτισαν, ώστε να μαζεύει κύβους και να τους ταξινομεί ανάλογα με το χρώμα και το μέγεθος.

Τα λόγια του φυσικού ήταν «Αν στον μαθητή δώσεις το κατάλληλο κίνητρο, μπορεί να μεγαλουργήσει».

Συγχαρητήρια, σας ευχόμαστε το κ α λ ύ τ ε ρ ο

Keywords
Τυχαία Θέματα