Η ημέρα των νεκρών | Εορτασμός στους δρόμους της Αθήνας

17:54 1/11/2012 - Πηγή: Neolaia

Η Ημέρα των Νεκρών είναι μια πολύ σημαντική γιορτή για τους Μεξικάνους, αζτέκεια κληρονομιά που υπερκέρασε τον καθολικισμό. Βασίζεται στην πίστη πως κάθε χρόνο και για μία μέρα, επιστρέφουν στη γη όσοι έχουν πεθάνει για να συναντηθούν με τους αγαπημένους τους. Οι οικογένειες συγκεντρώνονται, μαζί τους και φίλοι, και προσεύχονται για τα μέλη της οικογένειάς τους που έχουν πεθάνει. Αποτελεί έθιμο τόσο στις κοινότητες ιθαγενών όσο και στις μεγάλες πόλεις. Οι τάφοι γεμίζουν με λουλούδια, κεριά, φαγητά και ποτά. Επίσης στήνονται βωμοί, τους οποίους στολίζει ο καθένας με τον τρόπο του και το

γούστο του ενώ πάντα μένει τουλάχιστον μια πόρτα ή ένα παράθυρο μισάνοιχτο έτσι ώστε ο «εορτάζων» να μπορεί να εισχωρεί ελεύθερα στον βωμό του.

Η γιορτή αυτή έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ οι νεκροί τιμούνται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με την κουλτούρα του κάθε λαού. Η αντίληψη για το θάνατο συνδυάζει το σεβασμό και τη στοργή για τους αποθανόντες αλλά, συγχρόνως, και μια αίσθηση του χιούμορ, που φτάνει μέχρι και τη σάτιρα.
Στην Αθήνα, το κέντρο Ισπανικής, Πορτογαλικής και Καταλανικής Γλώσσας Abanico και οΣύλλογος Μεξικανών Καλλιτεχνών και Διανοουμένων στην Ελλάδα «BΑLAM», με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Μεξικού, του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και τουΠολυχώρου Booze Cooperativa φέτος ενώνουν τις δυνάμεις τους και διοργανώνουν εκδηλώσεις προσκαλώντας την μεξικανική κοινότητα της Αθήνας και τους ‘Ελληνες που ενδιαφέρονται για τις παραδόσεις των ισπανόφωνων χωρών και, πιο συγκεκριμένα, του Μεξικού.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Από Τετάρτη 31 Οκτωβρίου έως Σάββατο 3 Νοεμβρίου:

Abanico (Κολοκοτρώνη 12, Aθήνα)
Παραδοσιακός βωμός (altar) για την Ημέρα των Νεκρών
Όπως κάθε χρόνο, στο Abanico στολίζεται ο βωμός, όπως συνηθίζεται στο Μεξικό, ο οποίος φέτος είναι αφιερωμένος σε πέντε προσωπικότητες που μας άφησαν πρόσφατα: ο ποιητής Tomás Segovia, ο συγγραφέας Carlos Fuentes, ο ηθοποιός Pedro Armendáriz Jr., η τραγουδίστρια Chavela Vargas και η ελληνίδα μουσικολόγος Δόμνα Σαμίου
Μπορείτε να επισκεφτείτε το βωμό από την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου μέχρι το Σάββατο 31Νοεμβρίου, πρωί 11:00 – 14:00 και απόγευμα 17:00-21:00

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου:

Πολυχώρος Booze Cooperativa (Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα)
10:00 h. Εργαστήρι χειροτεχνίας για την Ημέρα των Νεκρών από την Melina Moisidelis. Κατασκευή λουλουδιών από χαρτί και καπέλα της Catrina.
12:00 h. Στόλισμα Βωμού των Νεκρών από μέλη του Συλλόγου «BALAM», ο οποίος είναι αφιερωμένος στα θύματα της ξηρασίας ανά τον κόσμο.
19:00 h. Παρέλαση από ‘calacas’. Ραντεβού στο σταθμό Ακρόπολη. Από εκεί παρέλαση τραγουδώντας και χορεύοντας με κατάληξη στο Booze.
Παράκληση: οι μεταμφιέσεις να είναι σύμφωνα με τα μεξικάνικα έθιμα, δηλ. esqueletos , calaveras , Catrina , και όχι σε στυλ αμερικάνικου Halloween .
20:30 h. Εγκαίνια της γιορτής από το Abanico και το «BALAM», με παρέμβαση του μεξικανού Πρέσβη Tarcisio Navarrete Montes de Oca. Σύντομη παρουσίαση για το νόημα

Keywords
Τυχαία Θέματα