Εκλογές ΗΠΑ | Μάχη Ομπάμα και Ρόμνεϊ, με οριακό προεδρικό προβάδισμα

17:53 5/11/2012 - Πηγή: Neolaia

Ομπάμα και Ρόμνεϊ βρίσκονται στην τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας, με τους αναλυτές των εκλογών και της πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ να εκτιμούν ότι η μάχη για τον λευκό Οίκο θα κριθεί σε λίγες μόνο εκλεκτορικές ψήφους. Οι δύο διεκδικητές της προεδρίας πηγαίνουν πόντο-πόντο, με τον Ομπάμα να θεωρείται από ορισμένους ειδικούς ως ο ελάχιστα πιθανότερος αυτή τη στιγμή νικητής των κρισιμότατων για την Αμερική και τον κόσμο εκλογών.

Σύμφωνα με τον Μαρκ Μάρδελ διευθυντή του BBC

στη βόρειο Αμερική «οι δύο αντίπαλοι βλέπουν δύο διαφορετικά οράματα του μέλλοντος της Αμερικής, αλλά το πρόβλημα είναι στην πραγματικότητα υπάρχουν “δύο Αμερικές” αυτή τη στιγμή και το μεταξύ τους χάσμα διευρύνεται όλο και περισσότερο», ενώ o ανταποκριτής του διεθνούς μέσου στην Ουάσιγκτον Τζώνυ Ντιμόντ «αν οι Ρεπουμπλικάνοι μπορέσουν να πάρουν την Πενσυλβανία, αυξάνουν τις πιθανότητες νίκης τους ακόμα κι από το αν κερδίσουν το Οχάιο», Πολιτεία που θεωρείται από πολλούς η κρισιμότερη για επικράτηση, ιδίως των Ρεπουμπλικάνων, ενώ το Ουισκόνσιν είναι η τρίτη μεσοδυτική Πολιτεία που έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία στην ανάδειξη του τελικού νικητή και αυριανού – στην κυριολεξία – Προέδρου των ΗΠΑ.

Στις μετρήσεις της τελευταίας στιγμής εμφανίζονται αποτελέσματα απόλυτης ισοπαλίας ή μικρής υπεροχής έως το πολύ 2% υπέρ του κ. Ομπάμα, ενώ ελαφρύ προβάδισμα κατέχει ο νυν Πρόεδρος και στους εκλέκτορες που καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα ανεξαρτήτως ποσοστών. Τίποτα, όμως, ακόμα δεν είναι σίγουρο…

Ες αύριο τα σπουδαία για τη διεθνή κοινότητα και την Ελλάδα, η οποία επίσης παρακολουθεί με ειδικότερο ενδιαφέρον, λόγω της δικής της σοβούσας πολυδιάστατης κρίσης, τις φετινές αμερικανικές εκλογές!

Keywords
Τυχαία Θέματα