Διαμάχη για τους αυτοκινητόδρομους

Δηλώσεις και αντιδηλώσεις μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιπολίτευσης προκαλεί το θέμα της επανεκκίνησης των έργων των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης, που προέβη στις δηλώσεις του χθες, διασταύρωσε τα ξίφη του με τον αντίστοιχο τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ κ. Σταθάκη, που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση σήμερα, για την πορεία του θέματος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης,

με τον Αναπληρωτή υπουργό κ. Καλογιάννη στο πλευρό, του δήλωσε:

«Το Ελληνικό Δημόσιο, μετά από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες παραχώρησης, κατέληξε σε καταρχήν συμφωνία για την επανέναρξη των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητόδρομων, που όπως ξέρετε είχαν μείνει σταματημένοι εδώ και δυο χρόνια.

Ο αρχικές συμβάσεις παραχώρησης υπογράφηκαν το 2007 σε μια Ελλάδα τελείως διαφορετική. Από τότε έχει μεσολαβήσει ένας οικονομικός αιώνας. Αυτό άλλαξε δραματικά τις συνθήκες, επηρέασε την εκτέλεση των έργων και οδήγησε τελικά στο σταμάτημά τους.

Με την καταρχήν συμφωνία που σήμερα ανακοινώνουμε, ουσιαστικά τα έργα μπαίνουν σε μια καινούργια βάση και μπορούν να προχωρήσουν υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα υπάρξει και τελική συμφωνία με τις τράπεζες».

Ο κ. Σταθάκης από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε στις αισιόδοξες δηλώσεις Χατζηδάκη:

Η ανακοίνωση εκ μέρους του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη σχετικά με την επανεκκίνηση της κατασκευής των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων αποτελεί επικοινωνιακό τέχνασμα εγγεγραμμένο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι ανατρέπεται η εικόνα της καθηλωμένης σε βαθειά ύφεση ελληνικής οικονομίας.

Δυστυχώς, όμως, στερείται περιεχομένου καθώς αφορά στην κατ’ αρχήν συμφωνία της κυβέρνησης με τους παραχωρησιούχους αναφορικά με τις υπέρογκες αποζημιώσεις που οι τελευταίοι ζητούν και την ανέξοδη πρόθεση τους, εάν βρεθεί χρηματοδότηση, να συνεχίσουν τα έργα.

Μόνο που τα έργα σταμάτησαν με την ένταξη της Ελλάδας στο μνημόνιο ακριβώς εξαιτίας της αδυναμίας χρηματοδότησης τους. Οι ιδιωτικές τράπεζες πάγωσαν το δανεισμό, η ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων ανέστειλε τη χρηματοδότηση και τα διόδια άρχισαν να καταρρέουν εν μέσω της ύφεσης. Τώρα πλέον τίθεται θέμα βιωσιμότητας αυτού του μοντέλου κατασκευής και χρηματοδότησης των έργων καθώς οι βασικοί χρηματοδότες θεωρούν ότι μόνο οι άξονες Αθήνα-Θεσσαλονίκη και Αθήνα-Πάτρα μπορούν εν δυνάμει να αποζημιώσουν τους «επενδυτές».

Η εικόνα της «μηχανής της ελληνικής οικονομίας που μπαίνει πάλι μπροστά» αποτελεί κενό γράμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα