ΑΠΘ | Εγκρίθηκε χρηματοδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση

16:17 10/9/2012 - Πηγή: Neolaia

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη» συγκαταλέγεται πλέον το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα εγκρίθηκε χρηματοδότηση για την πράξη που θα φέρει τίτλο: «Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων στο παράρτημα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης στη Θέρμη Θεσσαλονίκης».

Ο συνολικός προϋπολογισμός

της πράξης ανέρχεται στα 5,334,265.00 ευρώ και αποτελεί τη σημαντικότερη χρηματοδότηση που έχει λάβει το Α.Π.Θ. στην πορεία υλοποίησης του προγράμματός του για την ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση.

Στόχος της πράξης είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης αειφόρου κοινότητας στις εγκαταστάσεις του Α.Π.Θ. στη Θέρμη, το οποίο θα αποτελέσει ένα υποδειγματικό οικολογικό σύμπλεγμα, όπου θα επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο χώρο, η ενθάρρυνση και διάδοση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των εκπομπών αερίων που είναι υπεύθυνα για την κλιματική αλλαγή.

Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις που προβλέπεται να υλοποιηθούν είναι οι ακόλουθες:

-Ενίσχυση της υπάρχουσας θερμομόνωσης του κελύφους των κτηρίων (τοιχοποιίες, φέροντα στοιχεία, δώματα) προκειμένου να καλύπτουν τις προδιαγραφές του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ).

-Αντικατάσταση των υφιστάμενων κουφωμάτων με σύγχρονα πιστοποιημένα κουφώματα και, όπου απαιτείται, τοποθέτηση σκιάστρων αλουμινίου.

-Φύτευση δωμάτων εκτατικού τύπου.

-Αντικατάσταση των μεμονωμένων λεβητοστασίων με σύστημα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης περιοχής, που θα χρησιμοποιεί γεωθερμικές αντλίες νερού – νερού για ψύξη και θέρμανση.

-Χρησιμοποίηση των θερμών νερών του υπεδάφους για την τροφοδοσία των αντλιών θερμότητας, καθώς στις εγκαταστάσεις της Θέρμης υπάρχει γεωθερμική γεώτρηση, η οποία εξασφαλίζει παροχή νερού 100 m3/h θερμοκρασίας 23,5ο C

-Επέκταση του υφιστάμενου συστήματος SCADA του Α.Π.Θ. στις εγκαταστάσεις του Α.Π.Θ. στη Θέρμη.

-Αντικατάσταση των συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού με κεντρικά ηλιοθερμικά συστήματα παραγωγής θερμού νερού

-«Ex-post» ενεργειακές επιθεωρήσεις των κτηρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την κατάθεση της πρότασης συνεργάστηκαν πέραν των καθηκόντων τους και χωρίς αμοιβή ειδικοί επιστήμονες, μέλη Δ.Ε.Π. και ερευνητές του Α.Π.Θ., με διοικητικούς υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Μηχανοργάνωσης του Πανεπιστημίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα