Neolaia Θέμα | Τι είδους αριστερά έχει ανάγκη σήμερα η χώρα;

18:23 30/9/2012 - Πηγή: Neolaia

Τέσσερα στελέχη της πολιτικής και της αγοράς ανταλλάσσουν απόψεις για το περιεχόμενο της προοδευτικής ανασύνθεσης, στο Neolaia Θέμα της σημερινής Κυριακής!

Πολύ μελάνι και φαιά ουσία ξοδεύεται για την αναμόρφωση του κομματικού τοπίου στα αριστερά του πολιτικού συστήματος, λόγω της πολυδιάσπασης της αποκαλούμενης σε κεντροαριστεράς ή και δημοκρατικής παράταξης στις διπλές εθνικές εκλογές. Αυτού που φαίνεται, όμως, να απασχολεί πολιτικούς και στελέχη του

χώρο είναι το πολιτικό περιεχόμενο μιας προοδευτικής ανασύνθεσης. Τι είδους, δηλαδή, αριστερά έχει πραγματικά ανάγκη σήμερα η χώρα, τη λεγόμενη κυβερνώσα αριστερά, μια ελληνικής ιταλική πολυκεντρική κεντροαριστερή προσέγγιση, μια μορφή αντισυστημικής- αντεξουσιαστικής αριστεράς, μια λαϊκιστική αριστερά που θα κρατήσει ακέραιο το πολιτικό της κεφάλαιο για το απώτερο μέλλον ή ακόμα-ακόμα κάτι που ως τώρα δεν έχουμε δει μορφοποιημένο σε συγκεκριμένο και αναγνωρίσιμο πολιτικό πρόταγμα;

Η «Ν» απευθύνθηκε σε πολιτικά στελέχη και ενεργούς πολίτες που τους ενδιαφέρει το ζήτημα και κατέγραψε για τους αναγνώστες της τις απόψεις τους:

Θόδωρος Τσίκας, Πολιτικός Επιστήμονας – Διεθνολόγος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Υπευθυνότητα!

Η χώρα χρειάζεται υπευθυνότητα. Οι εύκολες κουβέντες, οι ανέξοδες καταγγελίες, ο διαχωρισμός σε «ενδοτικούς» και «αδιάλλακτους», η υπερ-απλουστευμένη ανάγνωση μιας σύνθετης κατάστασης δεν βοηθούν. Αν επικρατήσουν αυτές οι λογικές, αυτοί που θα την «πληρώσουν» θα είναι οι πιο αδύναμοι, κοινωνικά και οικονομικά.

Xρειαζόμαστε υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις και μια αριστερά που δε θα υποκύπτει στη γοητεία του λαϊκισμού, που θα κατανοεί ότι η διακυβέρνηση δεν είναι «βρώμικη δουλειά» για τους άλλους και ότι στόχος δεν είναι η ακινησία και η υπεράσπιση του παλιού. Δυστυχώς, η πλειοψηφία των δυνάμεων που αυτοπροσδιορίζονται ως «αριστερά» στην Ελλάδα, δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται την σύγχρονη πραγματικότητα.

‘Εχουμε ανάγκη μια ευρεία συνεργασία, με άξονα την συμπόρευση σοσιαλδημοκρατίας και μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, ανοιχτή σε δυνάμεις και προσωπικότητες του προοδευτικού Κέντρου και της πολιτικής οικολογίας, βασισμένη σε ένα σχέδιο ανακατανομής πόρων, εξουσιών και ανθρώπινου δυναμικού, που θα απελευθερώνει δυνάμεις και θα δημιουργεί δυνατότητες για μια σύγχρονη, δίκαιη και ανοιχτή κοινωνία.

Κωνσταντίνος Ν. Τσιρώνης, Δικηγόρος Αθηνών, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Γαλατσίου

Η ίδια η αριστερά πρέπει να προσδιορίσει το ρόλο της…

Είναι πραγματικά δύσκολο το ερώτημα για το τι είδους αριστερά έχει ανάγκη η χώρα. Μάλλον θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είδους αριστερά δεν έχει ανάγκη σήμερα η χώρα. Είναι παντελώς άχρηστη και δεν προσφέρει τίποτα μια αριστερά, η οποία υποκινεί, υποθάλπει και τρέφει μόνον την στείρα αντίδραση, δίχως να αντιπροτείνει επί της ουσίας τίποτα εφαρμόσιμο επί της υπάρχουσας δεινής κατάστασης. Η ίδια η αριστερά όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα στην Ελλάδα απαρτίζεται από πολλές τάσεις, κινούμενη από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά έ

Keywords
Τυχαία Θέματα