Ξεπατώνουν μισθούς και εργασιακές σχέσεις

Και ξαφνικά, τους έπιασε όλους ο πόνος για τη λεγόμενη μετενέργεια των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και ζητούν, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, να παγώσε ο σχετικός νόμος. Πώς να παγώσει ενώ δεν υπάρχει Βουλή; Τέτοιες λεπτομέρειες δεν απασχολούν τους ξεδιάντροπους που πλακώνονται για τη συλλογή των ψήφων. Προπαγάνδα να γίνεται. Γι’ αυτό και έπεσαν όλοι με τα μούτρα στην προπαγάνδα. Ομως, καμιά προπαγάνδα δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Πριν, λοιπόν, ασχοληθούμε με τον Τσίπρα, τον Ρουπακιώτη, τον Δασκαλόπουλο,
τον Παναγόπουλο και....
τους υπόλοιπους, πρέπει ν’ ασχοληθούμε με την πραγματικότητα. Για να ξέρουμε για τι ακριβώς μιλάμε.

Στις 6 Μάη του 2010 δημοσιεύτηκε ο νόμος 3845/2010 με τον οποίο επικυρώθηκε το αποικιοκρατικό Μνημόνιο-1. Στις 11 Μάη 2010 ψηφίστηκε ο νόμος 3846/2010, με τον οποίο, ανάμεσα στ’ άλλα, δίνεται η δυνατότητα στους καπιταλιστές να γενικεύσουν το καθεστώς της μερικής απασχόλησης σ’ όλους τους κλάδους της καπιταλιστικής παραγωγής και διακίνησης των εμπορευμάτων. Τότε, είχαμε εκφράσει τη γνώμη, ότι με την πάροδο του χρόνου θα συνθλιβούν οι συμβάσεις εργασίας και τα εργατικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με πολύχρονους και αιματηρούς αγώνες.

Οι εκτιμήσεις μας επιβεβαιώνονται στο ακέραιο, ακόμη και από τα στοιχεία που δημοσιεύει κατά καιρούς το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας). Το Μάη του 2012, το ΣΕΠΕ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για την εξέλιξη των ατομικών συμβάσεων εργασίας την τριετία 2010-2012. Προκαταβολικά δηλώνουμε, ότι είμαστε πολύ επιφυλακτικοί απέναντι στα στοιχεία του ΣΕΠΕ, γιατί πάντοτε στέκεται ευνοϊκά προς τους καπιταλιστές και, στην καλύτερη των περιπτώσεων, περιορίζεται σε νουθεσίες να εφαρμόζουν τη νομοθεσία, ακόμη και στις περιπτώσεις που παραβιάζουν κι αυτά τα δικαιώματα που απέμειναν.

Με βάση τα στοιχεία του ΣΕΠΕ φτιάξαμε τον Πίνακα που δημοσιεύουμε και αφορά την εξέλιξη της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής απασχόλησης (με ή χωρίς τη συγκατάθεση των εργαζόμενων). Η περιβόητη εκ περιτροπής εργασία είναι, βέβαια, και αυτή μερική απασχόληση. Από την άλλη, η κατηγοριοποίηση της απασχόλησης σε μερική, εκ περιτροπής με τη συγκατάθεση του εργαζόμενου και εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση του καπιταλιστή είναι εκ του πονηρού και αποσκοπεί στη συγκάλυψη της πραγματικότητας που γνωρίζει κάθε εργαζόμενος: και στις τρεις αυτές περιπτώσεις, η συγκεκριμένη μορφή απασχόλησης επιβάλλεται από τον καπιταλιστή με την απειλή της απόλυσης.

Δεδομένου ότι οι νόμοι 3845 και 3846 δημοσιεύτηκαν στις 6 και 11 Μάη του 2010, οι καπιταλιστές χρειάστηκαν ένα χρόνο προσαρμογής προκειμένου να μετατρέψουν με το ζόρι τις ισχύουσες ατομικές συμβάσεις εργασίας από πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης.

Το Α’ τετράμηνο του 2010 προσλήφθηκαν 151.891 άτομα με ατομικές συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ το ίδιο τετράμηνο του 2012 με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης προσλήφθηκαν 84.588. Παρατηρήθηκε μείωση 44,3%. Το Α’ τετράμηνο του 2010 προσλήφθηκαν 74
Keywords
Τυχαία Θέματα