"Βιώνουμε ένα οικονομικό και κοινωνικό ναυάγιο"

Του Δημήτρη Παπαδημούλη
Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Η χώρα βιώνει ένα οικονομικό και κοινωνικό ναυάγιο. Κι αυτό γιατί και η «συνταγή» του μνημονίου αποδεικνύεται λάθος, με ευθύνη και της Τρόικας και της κυβέρνησης και ο «μάγειρας» που ετοιμάζει αυτή τη συνταγή, δηλαδή η....
κυβέρνηση επιδεικνύει μια εξαιρετική διαχειριστική ανικανότητα.

Το τελευταίο τρίμηνο με τον κ. Βενιζέλο στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών
μπορεί να έχει βελτιωθεί η επικοινωνιακή πολιτική της κυβερνητικής πολιτικής, εξαιτίας της ρητορικής δεινότητας του Αντιπροέδρου, αλλά σε ότι αφορά στα του εκ του αποτελέσματος κρινόμενα, έχουμε συνέχιση της πολιτικής Παπακωνσταντίνου και μάλιστα όπου υπάρχουν αλλαγές, είναι προς το χειρότερο.

Όλοι οι δημοσιονομικοί στόχοι και οι προβλέψεις έχουν πέσει έξω. Κι αυτό γιατί έχει εκτροχιαστεί: 1ον προς τα πάνω η δυναμική του χρέους, 2ον η δυναμική της ανεργίας που επιστρέφει σε ποσοστά της δεκαετίας του ‘60 και 3ον ο προϋπολογισμός, αφού έχει δημιουργηθεί μια τεράστια μαύρη τρύπα στο πρώτο επτάμηνο περίπου 4,5 δις ευρώ εξαιτίας μεγάλης υστέρησης εσόδων λόγω καλπασμού της φοροδιαφυγής και ασυλίας των υψηλών εισοδημάτων και μια υπέρβαση των δαπανών παρ’ ότι έχουν περικοπεί βάναυσα μισθοί, συντάξεις και πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ο λόγος είναι ότι οι σπατάλες του πελατειακού κομματικού κράτους, παρά την αντίθετη ρητορική, όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί αλλά αυξάνονται.

Κυβέρνηση και Τρόικα είναι συνυπεύθυνοι για το σημερινό αδιέξοδο. Οι μεν Τροικάνοι που επέβαλαν δια της αντιγραφής λατινοαμερικάνικου χαρακτήρα συνταγές σε μια οικονομία πολύ διαφορετική, όπως η ελληνική, η δε κυβέρνηση γιατί λειτουργεί με γνώμονα το πολιτικό και κομματικό κόστος, σκεπτόμενη ότι θα αναζητήσει την ψήφο τους κόσμου στις επόμενες εκλογές, που δεν αργούν.

Αυτή είναι και η αιτία που η κυβέρνηση βρισκόμενη μέσα στον πανικό της αποτυχίας της, καταφεύγει στον αυταρχισμό. Αυτό μαρτυρά η πρόσφατη καρατόμηση της ηγεσίας του γραφείου παρακολούθησης του προϋπολογισμού της Βουλής. Η εκπαραθύρωση της κ. Μπαλφούσια αποτελεί έμπρακτη ομολογία αποτυχίας, πανικού και αυταρχισμού.

Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια παραμένει διάχυτη στην ελληνική κοινωνία. Γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από τις αντιδράσεις των πολιτών, που ετοιμάζουν σφοδρό κύκλο αντιδράσεων και διαδηλώσεων ενόψει της ΔΕΘ, εξαιτίας μιας πολύ άδικης κατανομής των βαρών και της συνεχιζόμενης ατιμωρησίας των ισχυρών που έχουν βάλει το δάχτυλο στο μέλι, όσο κι από τις αντιδράσεις των αγορών που δείχνουν να μην πείθονται. Το χρηματιστήριο κατρακυλά, μερικές μέρες μετά την πρόσκαιρη άνοδο που συνόδευσε την συγχώνευση των τραπεζών ALPHA BANK και ΕUROBANK.

Χρειάζεται ολοφάνερα αλλαγή πολιτικής κι αυτή την αλλαγή πολιτικής δεν μπορεί να την δώσει ούτε το μεταλλαγμένο δεξιόστροφο ΠΑΣΟΚ, ούτε η αντιμνημονιακή ρητορική-μαϊμού του κ. Σαμαρά που ολοένα λανσάρεται στην Τρόικα ως ο καλύτερος διαχειριστής της εφαρμοζόμενης πολιτικής με μι
Keywords
Τυχαία Θέματα