Τρώτε τα γλυκά στο σπίτι για να πληρώνετε λιγότερο ΦΠΑ!!!

Τυρόπιτα ή μπουγάτσα με κρέμα και άχνη ζάχαρη. Η επιλογή του δεύτερο εδέσματος θα σας στοιχίσει ακριβότερα, αφού υπόκειται σε ΦΠΑ 23%. Αυτό και άλλα είναι τα παράδοξα του νέου συστήματος ΦΠΑ.
Σε αποσαφήνιση του «τοπίου» για το τι ακριβώς ισχύει με το φορολογικό καθεστώς σε διάφορα είδη, μετά τη μετάταξη του κλάδου εστίασης από τον συντελεστή ΦΠΑ
13% στο 23%, αποσκοπεί νέα διευκρινιστική εγκύκλιος του Yπουργείου Οικονομικών, με την....
οποία ουσιαστικά προσδιορίζονται ποιοι χώροι θεωρούνται χώροι εστίασης και ποια προϊόντα θεωρούνται τυποποιημένα και θα υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή.

Το πλήρες κείμενο της ΠΟΛ. 1208/05-11-2011 έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια των εγκυκλίων ΠΟΛ. 1170/5.8.2011 και ΠΟΛ. 1182/26.8.2011 και με αφορμή γραπτά και προφορικά ερωτήματα σε σχέση με πρακτικά ζητήματα εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 34 του ν. 3986/2011, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

1. Τα τυποποιημένα προϊόντα τα οποία παρασκευάζονται με βιομηχανική διαδικασία και διατίθενται για ευρεία κατανάλωση στα σημεία πώλησης παραμένουν στο μειωμένο συντελεστή 13%. Υπό την έννοια αυτή συνεχίζουν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή, ως τυποποιημένα είδη διατροφής που παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση και παρουσιάζονται στα σημεία πώλησης συσκευασμένα, τα σάντουιτς και οι σαλάτες λαχανικών ή φρούτων, τα οποία είναι αεροστεγώς κλεισμένα και φέρουν επί της συσκευασίας τους τις απαιτούμενες ενδείξεις όσον αφορά τα συστατικά τους και το χρόνο διατηρησιμότητάς τους (ημερομηνία παρασκευής και ανάλωσης), με την προϋπόθεση ότι δεν προετοιμάζονται κυρίως από τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ή αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης, αλλά παρασκευάζονται μέσω μιας βιομηχανοποιημένης διαδικασίας και διατίθενται μαζικά στα σημεία πώλησης. Σε κάθε περίπτωση τα προσυσκευασμένα ανωτέρω προϊόντα υπάγονται στον κανονικό συντελεστή 23%, όταν διατίθενται στον τελικό καταναλωτή μετά την αφαίρεση της συσκευασίας για οποιοδήποτε λόγο, π.χ. ζέσταμα ή ψήσιμο καθώς και όταν καταναλώνονται επιτοπίως.

2. Εκτός των τριών περιπτώσεων κατ'Α αποκοπή διαχωρισμού ανά συντελεστή ΦΠΑ της ενιαίας τιμής που εισπράττουν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και λοιπά καταλύματα, για την από μέρους τους παροχή πολλών υπηρεσιών που αναφέρονται στην ΠΟΛ. 1182/26.8.2011, περαιτέρω γίνεται δεκτό ότι στην περίπτωση διαμονής με πρωινό και δύο γεύματα (full board) έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι εφικτός ο διαχωρισμός της αντιπαροχής στους επί μέρους συντελεστές, το 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό και τα δύο γεύματα.

3. Η υπηρεσία εξυπηρέτησης δωματίου (room service) που συνίσταται σε διάθεση φαγητών ή/και ποτών εντός των δωματίων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των λοιπών καταλυμάτων υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%), ως υπηρεσία εστίασης (περιλαμβανομένου του μη ανθρακούχου νερού). Αντίθετα, οι καταναλώσεις του μίνι μπαρ που υπάρχει εντό
Keywords
Τυχαία Θέματα