ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Η αστυνομία λοιπόν είναι ο αναγκαίος εκείνος θεσμός, που διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία μιας οργανωμένης κοινωνίας, με την εφαρμογή στην πράξη όσων οι νόμοι ορίζουν, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει την ειρήνη και την αρμονική συνοχή των μελών της.Έτσι ο ρόλος που η αστυνομία διαδραματίζει σε κάθε κοινωνία, είναι βασικός και εδραίος, ενώ η αξία της μέσα σε αυτήν, υψηλή, θεμελιώδης και αναγκαία.
Το καθήκον των αστυνομικών είναι υψηλής κοινωνικής προσφοράς, διότι εκ φύσεως της αποστολής τους, οφείλουν να εκτίθενται
σε....
κινδύνους, οι οποίοι θεωρούνται απαράδεκτοι για τους πολίτες, αλλά παραδεκτοί για αυτούς! Οφείλουν δηλαδή να αντιμετωπίσουν και να αποκρούσουν όλους τους κινδύνους που απειλούν την ευρυθμία της κοινωνίας και ιδίως αυτούς που απειλούν την φυσική υπόσταση των μελών της, δηλαδή την ζωή και την σωματική ακαιρεότητα των πολιτών, καθώς και την υλική και πνευματική τους περιουσία.
Η διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού, της ζωής δηλαδή των πολιτών, καλούνται από την κοινωνία να το προασπίσουν οι αστυνομικοί, προτάσσοντας τον ίδιο τους τον εαυτό, δηλαδή την δική τους ζωή, προς αυτό τον σκοπό. Επειδή ακριβώς η κοινωνία ανέχεται καιαπαιτεί το ρίσκο της ζωής του αστυνομικού, για να μην κινδυνεύσει αυτή των πολιτών, ο ρόλος του αστυνομικού είναι κατ’ αρχήν ηρωικός και κατ’ απαίτησιν υπεράνθρωπος, αφού καλείται να υπερνικήσει το αρχέγονο αίσθημα της αυτοσυντήρησης. Αυτή και μόνη η φύση του επαγγέλματος αυτού, το κατατάσσει στα λειτουργήματα υπέρ της κοινωνίας και στην υψηλότερη κατάταξη σε σχέση με τα υπόλοιπα, αφού επενδύει προς θυσία το υπέρτατο ατομικό αγαθό, προς όφελος τρίτων.
Για αυτούς τους βασικούς λόγους, οι αστυνομικοί αποτελούν σήμερα ένα καταξιωμένο και αγαπητό επάγγελμα-λειτούργημα, το οποίο απολαμβάνει τον σεβασμό των πολιτών και της πολιτείας. Στις ΗΠΑ ο απλός αστυφύλακας περιπολίας δεν ονομάζεται patrolpoliceman, αλλά police officer (δηλαδή «αξιωματικός») τιμητικά!
Στην πολύπαθη Ελλάδα μας, τα πράγματα απέχουν πολύ από τα παραπάνω αναφερόμενα!
Η Ελληνική Αστυνομία, ήταν πάντοτε ένα εργαλείο ταγμένο στην διάθεση της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας (κυβέρνησης) και ποτέ μια ανεξάρτητη αρχή στην υπηρεσία της δικαιοσύνης.
Παρότι κατά την Ποινική Δικονομία, η Αστυνομία υπάγεται στις εντολές της Εισαγγελίας (δηλαδή της Δικαιοσύνης), αυτή εκτελεί οδηγίες και εντολές από την πολιτική της ηγεσία (υπουργό) που πολλές φορές είναι αντίθετες στον νόμο και την δικαιοσύνη! Οι πολιτικοί της εκτελεστικής εξουσίας, προκειμένου να ελέγχουν την Αστυνομία και να την κατευθύνουν αυτοί σύμφωνα με τα κομματικά και πολιτικά τους συμφέροντα, διέμβαλλαν με τον κομματισμό, την αναξιοκρατία και την διαβλητότητα σε όλες τις εσωτερικές διεργασίες και υποδομές του, το Σώμα.
Από το 1985, που ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου διέλυσε και ενοποίησε τα σώματα της Ελληνικής Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων ιδρύοντας την Ελληνική Αστυνομία, φροντίστηκε να απαλειφθούν τα θετικά στοιχεία που χαρακτήριζαν κάθε ένα από αυτά τα σώματα και να
Keywords
Τυχαία Θέματα