Το νόμιμο τρικ των τραπεζών για να παρακάμψουν τον Τρισέ

Σε ένα νόμιμο τρικ για την παράκαμψη των αυστηρότατων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα προσφύγουν την Τρίτη οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να βοηθήσουν το ελληνικό δημόσιο στην δημοπρασία των εντόκων γραμμάτιων του δημοσίου συνολικού ύψους 1,25 δισ. ευρώ.

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τις....
οδηγίες της ΕΚΤ, δεν επιτρέπεται στις ελληνικές τράπεζες
να αγοράζουν έντοκα γραμμάτια κατά τη διάρκεια των τακτικών δημοπρασιών που πραγματοποιεί το ελληνικό δημόσιο, χρησιμοποιώντας τη ρευστότητα που αντλούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όμως τι θα γίνει σήμερα; Οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν κανονικά στην δημοπρασία των εντόκων γραμματίων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι σχεδόν βέβαιο ότι η δημοπρασία δεν θα πετύχει με δραματικά αποτελέσματα για το ελληνικό δημόσιο, του οποίου τα ταμεία του είναι σχεδόν άδεια.

Επειδή ακριβώς θα «μπουν» στην δημοπρασία θα χρησιμοποιήσουν πολύτιμη για αυτές ρευστότητα ενώ γνωρίζουν ότι τα έντοκα αυτά γραμμάτια δεν μπορούν να τα δώσουν στην ΕΚΤ για να τους χορηγηθεί ρευστό για 3 μήνες.

Προκειμένου, λοιπόν, να επανακτήσουν την ρευστότητα που θα δώσουν έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, έλθει σε συμφωνία με μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού (Citigroup, Credit Suisse, Societe Generale κλπ) που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Έτσι λοιπόν θα δώσουν τα έντοκα γραμμάτια στους ξένους , οι οποίοι θα δώσουν στις τράπεζες για χρονική διάρκεια 3 μηνών ομόλογα ίσης ονομαστικής άξιας (δηλαδή στο 100). Αυτό επί της ουσίας συμφέρει τις ξένες τράπεζες γιατί δίνουν στο 100 ένα ομόλογο το οποίο τιμολογείται από την αγορά (mark to market) στο 50 αυτήν την περίοδο.

Στην συνέχεια οι ελληνικές τράπεζες θα δώσουν αυτά τα ομόλογα στην ΕΚΤ για να λάβουν πίσω την πολύτιμη ρευστότητα που χρησιμοποίησαν για να μπουν στην δημοπρασία των ελληνικών εντόκων γραμμάτιων. Η όλη αυτή διαδικασία θα αναστραφεί σε διάστημα 3 μηνών όποτε δηλαδή λήξουν αυτά τα έντοκα γραμμάτια.

http://www.protothema.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα