Το Νοέμβριο θα έρθει το 1,3 δισ. ευρώ των αποκρατικοποιήσεων

Οι τρεις αστοχίες της κυβέρνησης στις αποκρατικοποιήσεις φέρνουν νέα... μέτρα με επίκεντρο το πωλητήριο σε ακίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα στις συζητήσεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες με την κυβέρνηση, φέρεται να εμφανίστηκε ιδιαιτέρως ενοχλημένη από τις....
καθυστερήσεις στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων καθώς διαπίστωσε ότι:

1. Τον Νοέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων του
Σεπτεμβρίου (1,3 δισ. ευρώ). Το 1 δισ. ευρώ που θα προέλθει από την επέκταση της διάρκειας της σύμβασης παραχώρησης για τον ΟΠΑΠ, καθώς και την ανάθεση αδείας διενέργειας νέων παιγνίων και αναμένεται τον Οκτώβριο. Ακόμη 300 εκατ. ευρώ αναμένονται έναν μήνα μετά από την παράταση της διάρκειας της σύμβασης παραχώρησης για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμη οι διαπραγματεύσεις με την Hochtief. Ζητά επιτάχυνση διαδικασιών για να φτάσουν τα λεφτά πριν δοθεί η επόμενη δόση του δανείου και να διασφαλίσει ότι δεν θα γίνει το ίδιο τον Δεκέμβριο.

2. Δεν έχουν μεταφερθεί αμετάκλητα στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου όλα τα περιουσιακά στοιχεία που καταγράφονται στο μνημόνιο και στο μεσοπρόθεσμο. Η διαδικασία έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο και η κυβέρνηση πριν από λίγες ημέρες μεταβίβασε ένα μικρό μέρος από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2011 (Ελληνικό, 40 αστικά ακίνητα, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ κλπ).

Οι επιτηρητές ζητούν εδώ και τώρα να μεταβιβαστούν όλα, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να ασκούνται από τη γερμανική πλευρά. Η ελληνική πλευρά κάνει λόγο για νομικά προβλήματα στην μεταβίβαση και για καθυστερήσεις που θα προκαλούσε η μεταβίβαση στο ταμείο συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων.

3. Μειώνονται οι προσδοκίες για έσοδα τώρα και στο μέλλον. Αρχικά το μνημόνιο έγραφε 50 δισ. ευρώ έως το 2015 εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ φέτος. Πλέον επισήμως στο νέο δάνειο καταγράφονται 28 δισ. ευρώ έως το 2014, ενώ η πορεία δείχνει ότι και φέτος τα 5 δισ. ευρώ πολύ δύσκολα θα έρθουν ακόμη και αν ενεργοποιηθεί ο όρος για πώληση αξιών σε "αγοραίες τιμές", δηλαδή για μετοχοποιήσεις στη σημερινή –δυσμενή– χρηματιστηριακή κατάσταση, κάτι που προς το παρόν αποφεύγει η κυβέρνηση.

Η τρόικα φέρεται να ζητά εναλλακτικές πηγές εσόδων βάζοντας πρώτα στη «σέντρα» τα ακίνητα. Στο επίκεντρο είναι ο θεσμός της επιφανείας (διατήρηση κυριότητας εδάφους κατά την μεταβίβαση – αξιοποίηση) ο οποίος είχε προαναγγελθεί για το Ελληνικό και για τις υπόλοιπες επενδύσεις σε ακίνητα του δημοσίου. Εκτιμάται ότι το μέτρο περιορίζει σημαντικά τα έσοδα και έτσι ζητείται να γίνουν καθαρές πωλήσεις.

Το δεύτερο σημείο είναι η μέθοδος πώλησης και επεναμίσθωσης. Πρώτο παράδειγμα είναι η λίστα με τα κτίρια του δημοσίου (εφορίες, κτήρια υπουργείων κλπ) που περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο και η κυριότητά τους πρόσφατα μεταφέρθηκε στο Ταμείο μαζί με το Ελληνικό.

Το Ταμείο δεν δεσμεύεται για το πώς θα αξιοποιήσει τα ακίνητα. Δηλαδή
Keywords
Τυχαία Θέματα