ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΜΕΣΟ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ

Ανάγκη νέου συνδέσμου φίλων Μοναστηρίου Δυτ. Μακεδονίας και στην Κοζάνη

Είναι γνωστό ότι βασική αιτία δημιουργίας του πολυεθνικού, γειτονικού κρατιδίου ήταν το γεγονός , για την τότε εποχή, ότι το Μοναστήρι ήταν το εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων, με επίνειο (απλώς λιμάνι δηλαδή), τη Θεσ/νίκη, η οποία ποτέ δεν είχε μέχρι τότε στόφα Πρωτεύουσας....

Απόδειξη τούτου είναι ότι στόφα Πρωτεύουσας απόκτησε η Θεσ/νίκη, όταν πήγαν σε αυτή οι Μοναστηριώτες, κι από τότε συνεχώς την διοικούν. (Και δεν είναι μόνο ο Μπουτάρης…)
Το Μοναστήρι, όπως και η Κωνσταντινούπολη, μπαζώθηκαν στην κυριολεξία από το.....
Δυτικό Ρωμαϊκό κράτος , με διάφορους τρόπους , για να μην επικοινωνεί το βόρειο Βυζάντιο των σιτηρών (σήμερα των αγωγών) Ρωσία, με το νότιο Βυζάντιο του θαλασσεμπορίου .
( Το λιμάνι της Πάτρας από τότε πάει στην Ευρώπη τη Μεσόγειο, από Πρίντεζι, Μπάρι, Αγκόνα…)
Οι άνθρωποι όμως δεν χάθηκαν, υπάρχουν. Υπάρχουν 2 σύλλογοι Μοναστηριωτών και πέριξ Θεσ/νίκης και Φλώρινας. (Υπάρχουν στα χαρτιά , για 2-3 εκδηλώσεις, φιλίας προς το καθεστώς;)
Λέγοντας πέριξ εννοούμε από τα σύνορα κι από το όρος Βαρνούς και Βόρας μέχρι πάνω από το Κρούσσοβο. (πίσω έχει η… αχλάδα την ουρά): 200 χιλ ψυχές Ελλήνων ζούν στη FYROM.
Η αύρα δε των ελληνικών πληθυσμών από Δυτική Μακεδονία, πλέον της παραπάνω περιοχής εντός του σκοπιανού κράτους : ξεκινάει από Σαμαρίνα και φτάνει έως πάνω από το Κρούσσοβο. Πληθυσμιακά όλη η παραπάνω περιοχή είναι ελληνική , με μερικές νησίδες ,εντός του σκοπιανού εδάφους . Οι νησίδες αφορούν υπαρκτούς λοιπούς λαούς Σέρβων, Βουλγάρων, Αλβανών κλπ.,
Eλάχιστοι είναι oi ΄΄σλαβο- μακεδόνες ΄΄ ( μέρος πρώην εξαρχικών ή τέκνα ελληνικού εμφυλίου)
Στη Δυτική Μακεδονία ακόμα λιγότεροι: στη Φλώρινα δεν ξεπερνούν τους 1.200 ( 600 σε κάθε Δήμο) , στο Νομό Κοζάνης 100 συνολικά , στο Νομό Καστοριάς 99 συνολικά και στα Γρεβενά 12.
Είναι στην ουσία οι πρώην εξαρχικοί σλαβο-μακεδονιστές , σαφώς διαφοροι των γηγενών ντόπιων γραικομάνων. Ακόμα κι εντός του σκοπιανού εδάφους οι ΄΄σλαβο-μακεδoνιστές΄΄ είναι μειοψηφία.
Αν σήμερα γινόταν δημοψήφισμα για γλώσσα και έθνος , με συν-υποψηφιότητες το ελληνικό, βουλγαρικό, σερβικό, αλβανικό έθνος και γλώσσα, ότι υπόλοιπο θα ήταν ισχνή μειοψηφία.
Μάλιστα αν το δημοψήφισμα γινόταν στην περιοχή από το Κρούσσοβο και κάτω, μέχρι και όλη τη Δυτική Μακεδονία, η Ελλάδα θα επικρατούσε πλήρως…Τα ακούτε αξιότιμοι κύριοι της Κοζάνης;
Πόσο μάλλον αν, αθροιστικά , γινόταν δημοψήφισμα στο συνολικό έδαφος που… εποφθαλμιούν
Πρωτεύουσα όλης της Μακεδονίας είναι η Θεσσαλονίκη και γλώσσα της η ελληνική;…Οντως
Δε λέει τίποτε η ανακήρυξη κράτους με γεωγραφικό προσδιορισμό, πλήν πολλών εθνοτήτων.
Επομένως, οι …σύλλογοι των Μοναστηριωτών είναι το κλειδί για τη λύση του προβλήματος.
Μπορούν και πρέπει για ιστορικούς και πολιτιστι
Keywords
Τυχαία Θέματα