Το ελικόπτερο που φυγάδευσε έναν πρόεδρο και ενέπνευσε τους «Αγανακτισμένους»

Μπουένος Αϊρες, ΑργεντινήΠολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα για το περίφημο ελικόπτερο. Το είδαμε στα πανό των «Αγανακτισμένων» στην πλατεία Συντάγματος: «Μια νύχτα μαγική σαν την Αργεντινή, να δούμε στο ελικόπτερο ποιος θα πρωτομπεί». Το βλέπουμε συχνά σε πορείες και συγκεντρώσεις εργαζομένων, το διαβάζουμε ακόμα πιο συχνά σε σχόλια και κείμενα στο Διαδίκτυο. Ποια είναι όμως η ιστορία αυτού του ελικοπτέρου; Γυρίζουμε το χρόνο πίσω στο 2001 και στην πλέον ταραγμένη περίοδο στη μεταπολιτευτική ιστορία της Αργεντινής.
Πρόεδρος της χώρας είχε εκλεγεί το 1999 ο Φερνάντο δε λα Ρούα, Ριζοσπάστης πολιτικός με τη στήριξη ενός κομματικού σχηματισμού από δυσαρεστημένους Περονιστές.Ο Ντε λα Ρούα κληρονόμησε τη χειρότερη οικονομική κρίση στη σύγχρονη ιστορία της Αργεντινής. Τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωνε η κυβέρνηση διαδέχονταν το ένα το άλλο. Το ίδιο συνέβαινε και.....
με τους υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι παραιτούνταν ο ένας πίσω από τον άλλον. Το Μάρτιο του 2001 ανέλαβε την οικονομία ο αρχιτέκτονας του λεγόμενου «οικονομικού θαύματος της δεκαετίας του 1990» Ντομίνγκο Καβάγιο. Ελάχιστα όμως κατάφερε να πείσει τις αγορές ότι η Αργεντινή δεν κινδύνευε με χρεοκοπία, η κοινωνική δυσαρέσκεια διογκώνονταν και τα κεφάλαια έφευγαν μαζικά από τη χώρα.Το πέσο μέσα σε μία μέρα υποτιμήθηκε κατά τα δύο τρίτα έναντι του δολαρίου. Κηρύχθηκε στάση πληρωμών και οι τραπεζικές καταθέσεις δεσμεύθηκαν με το διαβόητο πλέον σύστημα corralito ή αλλιώς πλαφόν στα χρήματα που μπορούσαν οι πολίτες να πάρουν από τα ΑΤΜ.Ο κόσμος, εξαγριωμένος, ξεχύθηκε στους δρόμους και εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους με λεηλασίες, οδομαχίες και τον στρατό να προσπαθεί να επιβάλλει την τάξη.Υπολογίζεται ότι ο μισός πληθυσμός της Αργεντινής έγινε φτωχός από τη μία μέρα στην άλλη, κυρίως η μεσαία και η μικρομεσαία τάξη. Χαρακτηριστική της κατάστασης ήταν η επιγραφή σε ένα πανό στην είσοδο μιας παραγκούπολης στην πρωτεύουσα: «Καλώς ήλθατε στη μεσαία τάξη» Και ενώ οι δρόμοι γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο θύμιζαν πεδία μαχών, ο Ντε Λα Ρούα εμφανιζόταν στην τηλεόραση όπου με διάγγελμα καλούσε τους αντίπαλους περονιστές να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ παράλληλα κήρυττε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.Στις 21 Δεκεμβρίου θα παραιτείτο, εγκαταλείποντας το προεδρικό μέγαρο από την ταράτσα με ελικόπτερο.Αργότερα βρέθηκε αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, τόσο για υποθέσεις διαφθοράς όσο και για την βία με την οποία οι Αρχές αντιμετώπισαν την εξέγερση του 2001. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν το διήμερο 20-21 Δεκεμβρίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα