Το PSI “κούμπωσε”

Η τελική ευθεία είναι… ήδη εδώ, αν πιστέψουμε όχι τόσο τις σχετικές διαρροές από την ελληνική πλευρά, αλλά το ρεπορτάζ που καταγράφουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, περί επικείμενης ολοκλήρωσης του PSI για το ελληνικό χρέος, εντός των επόμενων ημερών. Το αργότερο.

Σύμφωνα με το...
σενάριο που τείνει να διαμορφωθεί, επιβεβαιώνεται ουσιαστικά το προχθεσινό ρεπορτάζ του «Reuters», που προέβλεπε ότι το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων τα οποία έχουν στην κατοχή τους
ιδιώτες επενδυτές, κυρίως τράπεζες και hedge funds, θα υπερβεί το 70%.

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο ιδιωτικός τομέας θα δεχθεί μάλλον… όχι και τόσο εθελοντικά ένα μεσοσταθμικό επιτόκιο, το οποίο θα κινείται στα επίπεδα του 3,6%, κάτι που σημαίνει πως εκ των πραγμάτων οι απώλειες κυρίως για τις τράπεζες, από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, θα ξεπεράσουν το ποσοστό του 70%.

Όσο για τη συμβιβαστική φόρμουλα που βρέθηκε, προκειμένου να καμφθεί ο εύλογος… ξεσηκωμός των τραπεζών, αφορά τον συνοδευτικό όρο της επιβολής μιας «ρήτρας ανάπτυξης», η οποία θα προβλέπει ότι μετά το 2020, χρονικό σημείο που προσδιορίζεται ως η απαρχή της υπέρβασης της ύφεσης για την ελληνική οικονομία, το επιτόκιο θα μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.

Έτσι ώστε οι ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι οδηγούνται σήμερα σε απομείωση των μελλοντικών κερδών τους από την αξιοποίηση των ελληνικών ομολόγων τα οποία έχουν στην κατοχή τους, να προσδοκούν σε «κούρεμα» της χασούρας, στην περίπτωση που η Ελλάδα επανακάμψει.

http://www.statesmen.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα