Τανζανία: Bρώμικες κάλτσες... εναντίον κουνουπιών!

Ποιός θα το φανταζόταν ότι κάτι τόσο απωθητικό για τους περισσότερους όσο οι φορεμένες, βρώμικες κάλτσες, θα μπορούσαν να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Επιστήμονες από την Τανζανία χρησιμοποιούν τη μυρωδιά τους για να προσελκύσουν κουνούπια-φορείς της ελονοσίας σε παγίδες, ώστε να τα σκοτώσουν. Οι παγίδες, που τοποθετούνται έξω από σπίτια, δεν....
αντικαθιστούν, αλλά συμπληρώνουν την προστασία που παρέχουν οι κουνουπιέρες και τα ειδικά απωθητικά σπρέι.

Το κουνούπι μπαίνει στην παγίδα που είναι διαποτισμένη με
χημικό, η οσμή του οποίου βασίζεται σε αυτήν της βρώμικης κάλτσας. Η μυρωδιά διαχέεται σε ολόκληρη την παγίδα χάρη σε έναν ειδικό ανεμιστήρα που τροφοδοτείται από ηλιακό συλλέκτη. Εκεί, το θύμα «υποδέχεται» ένα εντομοκτόνο ή ένας μύκητας-δολοφόνος.

Οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι η μέθοδος προσελκύει τέσσερις φορές περισσότερα κουνούπια απ' ό,τι το ίδιο το ανθρώπινο σώμα. «Γνωρίζουμε ότι τα κουνούπια δεν βλέπουν τους ανθρώπους, αλλά τους μυρίζουν», εξηγεί ο επικεφαλής του προγράμματος του Ινστιτούτου Υγείας Ιφακάρα Φρέντρος Οκούμου, στόχος του οποίου είναι, όπως λέει, «η εξάλειψη της ελονοσίας. Θα τον επιτύχουμε καταπολεμώντας τη μετάδοση της ασθένειας έξω από το σπίτι».

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Ο Οκούμου παραδέχεται ότι, παρότι ο σκοπός είναι ιερός, ο χώρος εργασίας για τον ίδιο και τους συνεργάτες του δεν είναι ο ιδανικός. «Εάν ερχόταν κάποιος στο εργαστήριό μας κατά τη διάρκεια των ερευνών, θα πίστευε ότι βρίσκεται δίπλα σε έναν ποδοσφαιριστή που έχει μόλις βγει από το γήπεδο».

Υπολογίζεται ότι περίπου 800.000 άνθρωποι το χρόνο χάνουν τη ζωή τους από ελονοσία στην Αφρική. Στην πλειονότητά τους τα θύματα είναι παιδιά. Οι υπάρχουσες τεχνικές αντιμετώπισης του προβλήματος, π.χ. οι κουνουπιέρες, περιορίζονται στο εσωτερικό του σπιτιού. Η μέθοδος που αναπτύσσει ο Οκούμου προσελκύει και σκοτώνει τα κουνούπια πριν ακόμη εισβάλουν στον ίδιο χώρο με το θύμα τους.

«Ελπίζουμε ότι όταν περάσουν αυτά τα δύο χρόνια, θα είμαστε σε θέση να διαβεβαιώσουμε ότι αυτή είναι μια καλή στρατηγική και ότι θα πείσουμε τη βιομηχανία, αλλά και περισσότερες κοινότητες και χωριά [να την εφαρμόσουν]», λέει ο ερευνητής. Για τον Οκούμου εξάλλου, αυτή η αποστολή αποτελεί προσωπική υπόθεση, αφού γεννήθηκε στη δυτική Κένυα, όπου η ελονοσία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.

http://clopyandpaste.blogspot.com/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα