Τα μνημόνια δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μία πρώτη αναδιάρθρωση του χρέους

Γράφει ο Αδαμάντινος

Στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αρχίζει αύριο η εκδίκαση της προσφυγής ομάδας οικονομολόγων και επιχειρηματιών κατά του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Μία ημέρα πριν από την έναρξη της ακρόασης, ο Γιόαχιμι Σταρμπάτι, επικεφαλής της πρωτοβουλίας που θέλει αντισυνταγματική και....
αντίθετη προς τις ευρωπαϊκές συνθήκες την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, υποστηρίζει πως η Ελλάδα
είναι ήδη χρεοκοπημένη και ότι τα ευρωπαϊκά δάνεια δεν συνιστούν στην πραγματικότητα βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά προς τις τράπεζες.

Aυτή είναι και η δική μου άποψη. Η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη και τα ευρωπαϊκά δάνεια δεν συνιστούν στην πραγματικότητα βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά προς τις τράπεζες. Τα έχω αναφέρει αυτά σε προηγούμενες ανατήσεις.

Με τα δάνεια αυτά στην Ελλάδα θα βαθύνει η ελληνική κρίση, υποστηρίζει ο γερμανός οικονομολόγος και τάσσεται υπέρ της αποπομπής της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ και της επιστροφής στη δραχμή. Με τον τρόπο αυτόν και με την ευρωπαϊκή βοήθεια στο πεδίο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους η Ελλάδα θα μπορέσει να κάνει μια νέα αρχή, εκεκτιμά ο κ. Σταρμπάτι.

Και σε αυτό συμφωνώ απόλυτα με τον Σταρμπάτι μόνο όμως κατά το κομμάτι, που συμφέρει την Ελλάδα. Πράγματι, με τα δάνεια αυτά στην Ελλάδα θα βαθύνει η ελληνική κρίση ενώ η αστάθεια θα αναγκάσει το ΔΝΤ και την ΕΚΤ να αποχωρήσει, δίνοντας ήδη το χρόνο στις Τράπεζες να πέσουν στα μαλακά.

Το καλύτερο λοιπόν για την Ελλάδα ήταν να χρεοκοπήσει όσο το δυνατό ταχύτερα, μέσα στην Ευρωζώνη, χωρίς να υπογράψει μνημόνια και χωρίς να επιστρέψει στη δραχμή, εκτός αν διαλυθεί το ευρώ. Αυτό και μόνον συνέφερε την Ελλάδα. Με τις υπογραφές των μνημονίων και του εφαρμοστικού νόμου υπογράφηκε η καταδίκη της.

Χαίρομαι που και άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες συμμερίζονται τις απόψεις μου. Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα είναι τα τελικά θύματα τών Τταπεζών με πρόσχημα τη σωτηρία της Ελλάδας. Το ατυχές είναι ότι οι αντιδράσεις αυτού του τύπου προκύπτουν πάντα όταν σχολάσει ο γάμος (το 2ο μνημόνιο ψηφίστηκε πρόσφατα).

Παρόλα αυτά, η τυχαιότητα δεν είναι πάντα τόσο τυχαία όσο γίνεται κοινά αντιληπτή. Ετσι, η κίνηση του Σταρμπάτι μπορεί να ερμηνευθεί και υπό άλλη οπτική γωνία. Δεν θα το εξηγήσω αυτό. Η ταμπέλα της χρεοκοπίας πάντως ξεχωρίζει σε πρώτο πλάνο τους νικητές από τους νικημένους και αυτό πρέπει να μή λησμονείται απο κανένα.

θα κλείσω με την εξής παρατήρηση.

Αν για κάποιο λόγο οι Ελληνες δεν πάρουν το δάνειο απο την Ευρωζώνη τότε υπογράφοντας μεσοπρόθεσμο και εφαρμοστικό νόμο θα αποδειχτούν δύο φορές θύματα. Μια γιατι υπέγραψαν την καλύτερη για τις τράπεζες αναδιάθρωση χρέους χωρίς να ανοίξει ρουθούνι και μια γιατί ακόμη και μετα τη διάσπαση του ευρώ θα παραμείνουν οι χαμένοι. Το αγγλικο δίκαιο θα παραμένει σε ισχύ και για τις δύο συμφωνίες για όλη τη συνέχεια.

Τα μνημόνια λοιπόν ήταν η πρώτη φάση της ελεγχόμε
Keywords
Τυχαία Θέματα