Τα κοινά των Ηπειρωτών στα χέρια της Πανηπειρωτικής.

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού.

Την υπόθεση Ήπειρος που μονίμως ταλανίζεται από πολλά και ποικίλα προβλήματα πήρε το φετινό καλοκαίρι στα χέρια της και τις πλάτες της, συνολικά και κυριολεκτικά, η κορυφαία οργάνωση των απανταχού Ηπειρωτών, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΠΣΕ).Οι παρεμβάσεις της σε κοινωνικά θέματα υπήρξαν καίριες, συγκροτημένες, αιτιολογημένες και αγωνιστικές.
Το προεδρείο της ΠΣΕ
και μέλη του διοικητικού συμβουλίου με επικεφαλής το δραστήριο πρόεδρό της, καταξιωμένο δικηγόρο κ. Γιώργο Οικονόμου δεν άφησαν θέμα που να....
μην ενδιαφερθούν, δραστηριοποιηθούν και επέμβουν κατά περίπτωση, νομό, χώρο και υπηρεσία καθ΄ όλη τη θερινή περίοδο.Μη φειδώμενοι χρόνου, κόπου και κόστους «όργωσαν» απ΄ άκρη σ΄ άκρη την Ήπειρο και όχι μόνο, διεκδικώντας και απαιτώντας λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα κοινωνικά, οικονομικά, τοπικά, πολιτιστικά.
Με αγάπη για την πατρώα γη και τους ανθρώπους της αγκάλιασαν όλους και όλες συμπαριστάμενοι με προσωπικές επαφές, διαμαρτυρίες και ψηφίσματα για κάθε θέμα της επικαιρότητας που έχρηζε άμεσης λύσης, αλλά και διαχρονικά.Ο κατάλογος των παρεμβάσεων και των δραστηριοτήτων των μελών του διοικητικού συμβουλίου σημαντικός και πλούσιος.
Ενδεικτικά και μόνο θα καταγράψουμε τις περιπτώσεις εκείνες που καταδεικνύουν τόσο το άμεσο ενδιαφέρον των μελών της Πανηπειρωτικής όσο και τη σπουδαιότητα και χρησιμότητα αυτών.
Το πρώτο από τα κοινωνικά θέματα ήταν η παρέμβαση και συμπαράσταση στους κατοίκους της Πέρδικας και άλλων περιοχών εκ των οποίων θα διέρχεται ο αγωγός φυσικού αερίου. Ακολούθησε η συμπαράσταση στους εργαζόμενους και τους γαλακτοκτηνοτρόφους της «Δωδώνης» προκειμένου ν΄ αποφευχθεί η ιδιωτικοποίησή της.
Για την προστασία του περιβάλλοντος, του Καλαμά, του Αράχθου, του Αμβρακικού Κόλπου και όλων των υδάτινων πόρων της Ηπείρου πραγματοποίησε επιστημονικές ημερίδες σε Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία, Αμφιλοχία και Βόνιτσα.Αντιπροσωπία της ΠΣΕ και επιτροπή κατοίκων των παρακαλάμιων χωριών έκαναν παράσταση στον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων διεκδικώντας τη δρομολόγηση λεωφορείου που θα διέρχεται από την περιοχή τους, η οποία μετά την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού απομονώθηκε, αφού τα λεωφορεία προς και από τη Θεσπρωτία διέρχονται πλέον μέσω αυτής.
Επίσης εξέδωσε ψηφίσματα και πραγματοποίησε συσκέψεις με την ντόπια κοινωνία και αρμόδιους φορείς προς ανταλλαγή απόψεων σε θέματα όπως η ανάδειξη και αποπεράτωση του Θεάτρου Δωδώνης και τους περιβάλλοντες χώρους του Σουλίου και του Νεκρομαντείου. Συζήτησε με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και έθεσε το σοβαρό θέμα ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ακριτικών χωριών, επιτυγχάνοντας την ενίσχυση της δύναμης των συνοροφυλάκων.
Έθεσε το θέμα δημιουργίας συγκοινωνιακών κόμβων επί της Εγνατίας και τη σύνδεσή της με σημαντικές περιοχές των Ιωαννίνων, της Θεσπρωτίας και της Άρτας και το θέμα των επαχθών διοδίων διέλευσης τόσο από τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, όσο και από τον ανύπαρκτο και επικίνδυνο κατ΄ επίφαση εθνικό δ
Keywords
Τυχαία Θέματα