Τα «ευρωομόλογα» είναι η λύση στην κρίση χρέους!

Τα «ευρωομόλογα» είναι η λύση στην κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρωζώνη!

Το ξέρουν, το παραδέχονται, αλλά όχι μόνο δεν το υλοποιούν, παρά βάζουν και όρους για να προχωρήσουν στην έκδοσή τους.

Ο λόγος για τους κοινοτικούς αξιωματούχους που προφανώς και έχουν συναίσθηση των όσων.....
συμβαίνουν στις αγορές, προφανέστατα ακούνε και διαβάζουν τις αγωνιώδεις εκκλήσεις πλείστων όσων ειδικών αναλυτών, αλλά δεν παύουν να είναι πρώτα απ’ όλα πολιτικοί…

Σε κάθε περίπτωση η λύση,
όχι η Πανάκεια αλλά πάντως μια πρόσφορη αντιμετώπιση της επελαύνουσας ανά τη Γηραιά Ήπειρο κρίση, είναι η κυκλοφορία «ευρωομολόγων» που μπορούν να οδηγήσουν «γρήγορα στην ελάφρυνση της τρέχουσας κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και παράλληλα να ενισχύσουν την αντίσταση της Ευρωζώνης απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις».

Αυτό ακριβώς και με αυτή τη διατύπωση αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, που θα δημοσιοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη.

Διαβάστε εδώ τι μετέδιδε ήδη από την Παρασκευή το protothema.gr: http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=160278

Συγκεκριμένα, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι έχει ήδη αντίτυπο του εγγράφου των προτάσεων της Kομισιόν για τις «εφικτές» επιλογές για την έκδοση κοινών χρεογράφων, κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων. Μάλιστα πρόκειται για τρεις διαφορετικές προτάσεις, με τουλάχιστον την μία εξ’ αυτών άμεσα υλοποιήσιμη καθώς δεν θα χρειαστεί καν να αλλάξουν οι υφιστάμενες συνθήκες της ΕΕ για να υλοποιηθεί.

Συνοπτικά οι εναλλακτικές της Κομισιόν συνίστανται είτε στην πλήρη, είτε στην τμηματική «κοινή χρήση» του χρέους των κρατών της ευρωζώνης. Με αυστηρές προϋποθέσεις πάντα και με δεδομένο πως πρώτα πρέπει να έχει προηγηθεί η αυστηροποίηση των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος να υπάρχουν εσαεί χώρες της Ευρωζώνης που θα χρηματοδοτούνται στο μέλλον «σε βάρος των υπέρμαχων της δημοσιονομικής σταθερότητας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εν προκειμένω οι εναλλακτικές για την έκδοση ευρωομολόγου είναι τρεις: Η πρώτη προϋποθέτει πως τα «ευρωομόλογα» θα υποκαθιστούν στο μέλλον ΟΛΑ τα ομόλογα που κυκλοφορούν σήμερα στα κράτη της ευρωζώνης. Θα διαθέτουν «κοινές εγγυήσεις» για όλη την Ευρωζώνη κι ως εκ τούτου φαντάζουν ως η «απόλυτη» λύση.

Η δεύτερη επιλογή αφορά σε «ευρωομόλογα» με «κοινές εγγυήσεις» για όλη την Ευρωζώνη, τα οποία όμως ΔΕΝ θα αντικαταστήσουν πλήρως τις εθνικές ομολογιακές εκδόσεις. Με δυο λόγια θα χρησιμοποιούνται για να καλύπτουν μέρος των αναγκών χρηματοδότησής των μελών της Ευρωζώνης, αλλά τα κράτη μέλη θα εξακολουθούν να εκδίδουν ΚΑΙ δικά τους κρατικά ομόλογα.

Το πρόβλημα αυτών των δύο λύσεων είναι πως για να προκριθούν θα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 125 της συνθήκης της Λισαβόνας, σύμφωνα με το οποίο «τα κράτη μέλη διασφαλίζουν αποκλειστικά τις χρηματοπιστωτικές δεσμεύσεις τους».

Η τρίτη εναλλακτική θέλει τα «ευρωομό
Keywords
Τυχαία Θέματα