Τα χειρότερα … έρχονται!

Του Eric Parnell (SA)

Η οικονομία των ΗΠΑ είναι πιθανόν να κατευθύνεται προς την ύφεση. Αυτό πράγματι ήταν το φλέγον ζήτημα. Και παρ’ όλο που οι ευκαιρίες αποφυγής κάποιων δυσάρεστων καταστάσεων ήταν εκεί, οι ισχυρές δυνάμεις χάραξης της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής ήταν απούσες. Και ενώ αυτοί οι ανώτεροι αρμόδιοι πολιτικοί αξιωματούχοι ενδεχομένως να.....
προσπάθησαν να καθυστερήσουν το αναπόφευκτο ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες, ενδεχομένως στο τέλος,
η οικονομία των ΗΠΑ να βρει τον δρόμο της.

Οι επιδόσεις της φυσικά, μετρώνται με όρους του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Και ένας τρόπος για να μετρηθεί το ΑΕΠ είναι μέσω της προσέγγισης δαπανών, που είναι το άθροισμα των ακόλουθων τεσσάρων συνιστωσών της οικονομίας.

C: Καταναλωτικές δαπάνες (Consumer Spending)

Ι: Ιδιωτικές δαπάνες (Business Spending)

Ζ: Κρατικές δαπάνες (Government Spending)

Χ-Μ: Καθαρές εξαγωγές (Exports minus imports)

Μια σύντομη ματιά σε κάθε μια από τις τέσσερις κύριες συνιστώσες του ΑΕΠ, αποκαλύπτει μια οικονομία που είναι πιθανό να κατευθύνεται προς την ύφεση. Θα εξετάσω κάθε μία με αντίστροφη σειρά. Και αντί να επιδοθώ στην απύθμενη γλώσσα της τεχνικής ανάλυσης και των αριθμών, θα προσπαθήσω να τα αποτυπώσω απλά. Μερικές φορές τα καλύτερα συμπεράσματα είναι αυτά που μπαίνουν κατευθείαν στο θέμα.

Ξεκινάμε με τις καθαρές εξαγωγές (Χ-Μ). Η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα της απόλυτης κρίσης και πολλές χώρες βιώνουν αυτή τη στιγμή, ύφεση. Επίσης η οικονομική ανάπτυξη στην Ασία επιβραδύνεται. Αυτό σημαίνει ότι οι εξαγωγές των ΗΠΑ είναι πιθανό ότι θα μειωθούν, καθώς οι ξένοι θα αγοράζουν λιγότερα αμερικανικά προϊόντα.

Επόμενη συνιστώσα είναι οι κρατικές δαπάνες (G). Το πεδίο δράσης για περαιτέρω σημαντική αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών στις ΗΠΑ είναι περιορισμένο. Ο δείκτης του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε ανησυχητικά επίπεδα και η πολιτική πίεση εντείνεται για δημοσιονομική συγκράτηση των δαπανών. Τους επόμενους μήνες, η αμερικανική οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με το φάσμα ενός «φορολογικού γκρεμού», καθώς πολλά από τα προγράμματα τόνωσής της που θεσπίστηκαν για την αναχαίτιση των οικονομικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης εδώ και πολλά χρόνια, προβλέπεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2012 . Ως αποτέλεσμα, οι κρατικές δαπάνες θα έχουν τη δυνατότητα να είναι λιγότερες, ίσως σημαντικά λιγότερες, από ό, τι ήταν στο πρόσφατο παρελθόν. Πιθανόν έτσι τα πράγματα στην αμερικανική οικονομία να αποσαφηνιστούν έστω για λίγο, τουλάχιστον έως τις προεδρικές εκλογές στη χώρα έως το τέλος του έτους.

Οι καταναλωτικές δαπάνες (C). Οι αμερικανοί καταναλωτές βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία της απομόχλευσης από την οικονομική κρίση που ξέσπασε εδώ και αρκετά χρόνια. Έτσι το πεδίο για περαιτέρω αύξηση των δαπανών είναι επίσης περιορισμένο. Και ενώ έχουμε δει κάποια δημιουργία θέσεων εργασίας τους τελευταίους
Keywords
Τυχαία Θέματα