Σύσταση φορέα για έρευνες υδρογονανθράκων

Τη σύσταση Εθνικού Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων που θα διαχειρίζεται τα αποκλειστικά δικαιώματα του Δημοσίου για έρευνα και εκμετάλλευση, θα επιλέγει τις περιοχές που θα παραχωρούνται για έρευνα και θα κάνει τους σχετικούς διαγωνισμούς προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την ενέργεια που παρουσιάστηκε στο....
υπουργικό συμβούλιο.

Εκσυγχρονίζεται ακόμη το θεσμικό πλαίσιο για τις έρευνες, με βάση τα ισχύοντα διεθνώς (δίνεται η δυνατότητα εκτέλεσης ερευνών μη αποκλειστικής χρήσης, αυξάνεται
η έκταση των προς παραχώρηση περιοχών και η χρονική διάρκεια των ερευνών) και προβλέπονται αυστηρές διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΚΑ, σε διάστημα 12-18 μηνών θα πραγματοποιηθεί διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής, σε περιοχές όπου τα δεδομένα είναι ώριμα και προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις ύπαρξης πετρελαίου και αερίου.

Με την κατάθεση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προχωρήσει η προκήρυξη διαγωνισμού για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο Πέλαγος μέχρι και νοτίως της Κρήτης. Η εν λόγω περιοχή έχει επιφάνεια 230.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον από διεθνείς εταιρείες.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως «ό,τι ξέρουμε ως τώρα είναι πως στην περιοχή ενδέχεται να υπάρχουν 3-4 "Πρίνοι"».

Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνει ακόμη ρυθμίσεις για την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας, τους αγωγούς Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και Ελλάδας-Ιταλίας, την προστασία των καταναλωτών και τη δυνατότητα συμμετοχής τρίτων στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, υλοποιείται η αλλαγή στη διαχείριση των υδροηλεκτρικών σταθμών, το άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής και σε τρίτους εκτός ΔΕΗ [DEHr.AT] και η ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς στα νησιά με υιοθέτηση του αντίστοιχου Κώδικα.

Στο νομοσχέδιο εντάσσονται και οι ρυθμίσεις για την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε νέες περιοχές της χώρας, την ενίσχυση του ρόλου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας τον διαχωρισμό του Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) από τη ΔΕΠΑ κ.ά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο Υπουργικό Συμβούλιο, οι βασικές ρυθμίσεις για την ενέργεια περιλαμβάνουν τα εξής:

- Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποκτά αποφασιστικές αρμοδιότητες (ενώ τώρα έχει μόνο γνωμοδοτικό ρόλο) σε ζητήματα όπως τα τιμολόγια μη ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων, η εποπτεία των διαχειριστών, η αδειοδότηση του συνόλου των ενεργειακών επενδύσεων (όχι μόνο Ανανεώσιμων Πηγών), η ρύθμιση των αγορών, κ.α.

- Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας: διαχωρίζονται τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ρεύματος τα οποία μεταβιβάζονται σε θυγατρικές εταιρείες της ΔΕΗ. Η ιδιοκτησία του δικτύου διανομής παραμένει σ
Keywords
Τυχαία Θέματα