Συντήρηση αυτοκινήτου το καλοκαίρι

Για πολλούς από εμάς, το αυτοκίνητο είναι κάτι παραπάνω από μια μάζα συνδεδεμένων ανταλλακτικών. Έχει ψυχή. Είναι το καλύτερό μας παιχνίδι. Και γι αυτό, είναι κρίμα να το αφήνουμε στην τύχη του μέσα στο κατακαλόκαιρο. Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να....
κάνεις για να το προστατεύεις στις διακοπές σου, είτε στον προορισμό που το έχεις πάρει, είτε στο πάρκινγκ του σπιτιού σου. Έχουν να κάνουν με τη συντήρησή του αυτό τον καιρό, αλλά και με την προετοιμασία του για το φθινόπωρο που έρχεται.
Συμβουλές πρακτικής συντήρησης:
- Κοίτα συχνότερα τα λάστιχα. Καταπονούνται ιδιαίτερα.
Μπορεί να τα έχεις ταλαιπωρήσει σε χωματόδρομους. Μπορεί να τα έχεις καταπονήσει και στην άσφαλτο, όπου κυριολεκτικά «ανάβουν». Η πίεση του αέρα μέσα στο λάστιχο είναι ευθέως ανάλογη της θερμοκρασίας. Όσο περισσότερο «καίγεται» το λάστιχο, τόσο η πίεση ανεβαίνει και χάνει περισσότερο αέρα. Γι αυτό εξέταζε την πίεση του αέρα συχνότερα – και ποτέ όταν τα λάστιχα είναι ζεστά, γιατί θα πάρεις λάθος ένδειξη. Κι όταν επιστρέψεις με το καλό από τις διακοπές, είναι η καταλληλότερη στιγμή να αρχίσεις να σκέφτεσαι την αλλαγή τους.

- Τσέκαρε τη μπαταρία. Λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας μπορεί η μπαταρία να χάνει υγρά (αν δεν είναι κλειστού τύπου). Εξέτασε τις επαφές να είναι σφιχτές πάνω στους πόλους, γιατί έχει συμβεί αρκετά συχνά από τα τραντάγματα στο χωματόδρομο να κουνιώνται και να φεύγουν από τη θέση τους. Μικρό το κακό, θα πεις, το αυτοκίνητο απλά θα σβήσει. Δεν είναι μόνο αυτό. Μπλοκάρουν και οι συναγερμοί (το immobilizer) και κινδυνεύεις οι ξαφνικές αλλαγές τάσης να κάψουν τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά στο ηχοσύστημα και αλλού.
- Η ηλιοπροστασία κρύβει κινδύνους. Ένα νέο πρόβλημα που ανέκυψε με τα καινούργια hitech αυτοκίνητα έχει να κάνει με τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά τους. Πολλοί από εμάς βαριόμαστε να κουκουλώνουμε το αυτοκίνητο και προτιμούμε την εύκολη λύση, να βάζουμε μπροστά στο παρμπρίζ εκείνο το πτυσσόμενο φύλλο από χαρτί και αλουμίνιο. Εφιστούμε την προσοχή, διότι οι ακτίνες του ήλιου ανακλώνται μεν, αλλά μερικώς. Στο σημείο εκείνο τοπικά το τζάμι και το αλουμίνιο παίζουν το ρόλο ηλιακού θερμοσίφωνα, ανεβάζοντας κατακόρυφα τις θερμοκρασίες. Έχουν διαπιστωθεί λοιπόν περιστατικά, οι μοντέρνες κεραίες των ηχοσυστημάτων που έχουν κολληθεί πάνω στο τζάμι να ξεκολλούν και να ζαρώνουν από το «κάψιμο», ενώ εξίσου ταλαιπωρούνται τα «μάτια» των συναγερμών σε εκείνο το σημείο και όποια άλλα εξαρτήματα βρίσκονται κοντά. Επίσης καλό είναι να σκεφτείς τη λύση ενός σπρέι σιλικόνης με UV προστασία για τα ταμπλό και τα υπόλοιπα πλαστικά της καμπίνας – αλλά καλού κακού, πάρε και μια δεύτερη γνώμη από την αντιπροσωπεία σου.
- Άλλαξε υαλοκαθαριστήρες. Οπωσδήποτε με το που επιστρέφεις από τις διακοπές, ή και κατά τη διάρκεια. Το κόστος είναι ελάχιστο και μπορείς να τα βάλεις άνετα μόνος σου, οπότε μην το φοβηθείς. Ο λόγος είναι ότι προς το τέλος του Αυγούστου συνήθως πιάνουν κάποιες γερές μπόρες σε πολλά σημεία της ελληνικής επικράτειας, πριν
Keywords
Τυχαία Θέματα