Συνέντευξη Τύπου Ευάγγελου Βενιζέλου για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Κορυφής - VIDEO

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα. Συγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά έπρεπε να ενημερώσω τους αρχηγούς των κομμάτων. Έχω ξεκινήσει τον κύκλο, ελπίζω μέχρι το Υπουργικό Συμβούλιο να τον ολοκληρώσω. Χαίρομαι που σας βλέπω μετά από μια πολύ δύσκολη, αλλά θα έλεγα αποτελεσματική μέρα στις Βρυξέλες.

Ο Πρωθυπουργός και συμπληρωματικά εγώ, είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε αργά χθες το βράδυ τους πολιτικούς συντάκτες και τους ανταποκριτές των......
μέσων ενημέρωσης στις Βρυξέλες, αλλά θεώρησα αναγκαίο να συναντηθώ
σήμερα μαζί σας, γιατί εσείς είστε το πιο εξειδικευμένο δημοσιογραφικό ακροατήριο και μπορείτε να θέσετε ερωτήσεις οι οποίες είναι και ερωτήσεις της κοινής γνώμης, προκειμένου να δώσω στο μέτρο που μπορώ απαντήσεις, γιατί πρέπει η εικόνα να είναι πάρα πολύ καθαρή.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο τοπίο. Έχει διαμορφωθεί μια διαφορετική κατάσταση και πρέπει οι Έλληνες πολίτες να ξέρουν ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε ως χώρα για τα επόμενα πολλά χρόνια, ποιοι είναι οι μεγάλοι εθνικοί στόχοι, πώς ακριβώς διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς συσχετισμοί, τι έγινε στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη και τι επιπτώσεις έχει αυτό στην ελληνική εθνική οικονομία, αλλά και στην πραγματική οικονομία, στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις, στον τραπεζικό τομέα.

Είμαι λοιπόν στη διάθεσή σας για ερωτήσεις αφού κάνω μια πάρα πολύ μικρή εισαγωγή χωρίς να επαναλάβω το υλικό που ήδη έχετε στη διάθεση σας.

Χθες με τις αποφάσεις που έλαβε η Ευρωζώνη σε επίπεδο κορυφής αποφάσισε να δώσει μια καθαρή, σαφή απάντηση στις αγορές και να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα προληπτικών μέτρων.




Γιατί είναι προφανές ότι στη διεθνή οικονομία και εν προκειμένω εις βάρος του ευρώ διεξάγεται ένας ασύμμετρος πόλεμος, καθώς από τη μια μεριά υπάρχουν τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί όπως η Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ από την άλλη υπάρχουν οντότητες της αγοράς, οι οποίες κινούνται με το δικό τους τρόπο, με τον δικό τους ρυθμό, με τους δικούς τους κανόνες, δημιουργώντας όμως πολλά και πολλές φορές ανυπέρβλητα προβλήματα στα κράτη, στις εθνικές οικονομίες και τελικά στους πολίτες που συγκροτούν την κοινωνία κάθε κράτους.

Είναι προφανές ότι η Ευρωζώνη χθες στην πραγματικότητα διατύπωσε μια σαφή πανηγυρική διακήρυξη υπέρ του μέλλοντος και της αντοχής του ευρώ.

Οι επιθέσεις στην καρδιά του ευρώ, οι επιθέσεις κατά χωρών, όπως η Ιταλία, δηλαδή χωρών μεγάλων, με πολύ καλές μακροοικονομικές επιδόσεις, με περιορισμένο έλλειμμα, με ανταγωνιστικότητα, χωρών που μετέχουν στις 9 πλουσιότερες χώρες του κόσμου, σήμανε συναγερμό.

Και έγινε αντιληπτό ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά και ολικά το ελληνικό ζήτημα όχι απλά και μόνο ως ένα ελληνικό ζήτημα, αλλά στην πραγματικότητα ως ένα μέσο αυτοπροστασίας της Ευρωζώνης. Βεβαίως η Ελλάδα επωφελείται και έχουμε εκφράσει τις ευχαριστίες μας και προς τους εταίρους μας και προς όλους τ
Keywords
Τυχαία Θέματα