ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ πρ. ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ Γ. ΛΙΛΛΗΚΑ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ Γ. ΛΙΛΛΗΚΑ ΣΤΑ “ΕΠΙΚΑΙΡΑ”

“Η εξωτερική πολιτική του Κ. Καραμανλή ήταν προσεκτική και ισορροπημένη. Ακολούθησε, ως προς τα ενεργειακά θέματα, που είναι γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας, σωστή στροφή προς τη Ρωσία, μια χώρα που είναι παραδοσιακά φίλη του Ελληνισμού. Ο Κ. Καραμανλής “ενόχλησε” όμως ορισμένα ενεργειακά και πολιτικά κέντρα στην Ουάσινγκτον, τα...
οποία στη γεωπολιτική σκακιέρα αντιλαμβάνονται την Ευρωπαϊκή Ένωση ως εξαρτημένη ενεργειακά από τη Ρωσία.
Τα ίδια κέντρα δεν βλέπουν την Ευρώπη ως ένα ανεξάρτητο πόλο αλλά ως σύμμαχο που πρέπει να καθοδηγείται από τις ΗΠΑ”.

Ο Γ. Λιλλήκας σημειώνει πως ασκούνταν πιέσεις ακόμη και από τις χώρες που είναι άμεσα εξαρτημένες από την αμερικανική εξωτερική πολιτική, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία έπαιρνε σταθερά θέσεις σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

“Αυτές οι αντιδράσεις ήταν αδικαιολόγητες, γιατί επί δεκαετίες ο ελληνισμός στο σύνολό του υπήρξε πιστός και δεδομένος σύμμαχος της Δύσης. Εξυπηρετούμε διαχρονικά τους στόχους των ΗΠΑ, ακόμη και σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Αντιθέτως η Τουρκία ουδέποτε συμπεριφέρθηκε ως δεδομένη σύμμαχος, κι όμως κατάφερνε να παίρνει ανταλλάγματα εκ των προτέρων. Η Ουάσινγκτον προσδίδει μεγαλύτερο σεβασμό στην Άγκυρα, εξυπηρετώντας περισσότερα τα τουρκικά από τα ελληνικά συμφέροντα. Γι’ αυτό θα πρέπει και η δική μας εξωτερική πολιτική να είναι ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΔΕΔΟΜΕΝΗ.”

“Η Ελλάδα και μπορούσε και μπορεί να χαράξει τις δικές της ΑΟΖ, τηρώντας το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, έστω και αν η Τουρκία είναι αρνητική. Το ίδιο κάναμε κι εμείς στην Κύπρο, παρότι η τουρκική απειλή που δεχόμαστε είναι πιο έντονη. Ούτε καν μια προηγούμενη συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα είναι αναγκαία προϋπόθεση αφού τα δύο θέματα δεν συνδέονται μεταξύ τους”.

Ο πρώην υπουργός πιστεύει ότι η τριμερής συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ…

θα είναι μακράς πνοής αφού τη δεδομένη στιγμή τουλάχιστον, τα συμφέροντα αυτών των τριών κρατών ταυτίζονται. Ο ίδιος θεωρεί πως ούτε η Κύπρος ούτε η Ελλάδα κινδυνεύουν να φέρουν τους Άραβες απέναντί τους, αφού οι τελευταίοι δεν εμπιστεύονται την Τουρκία, στην οποία καταλογίζουν προσπάθεια κηδεμονίας τους.

(Ο Γιώργος Λιλλήκας με την εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου, το 2003, διορίζεται Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, υπογράφει συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με τον Λίβανο και συνεκμετάλλευση της υφαλοκρηπίδας με την Αίγυπτο. Ο ίδιος προωθεί την έρευνα στην ΑΟΖ της Κύπρου για εντοπισμό υδρογονανθράκων και οργανώνει τον πρώτο δειθνή διαγωνισμό για την εξόρυξη και την εκμετάλλευσή τους.

Το 2007 ως ΥΠΕΞ, αντιδρώντας στις τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου για τις έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων, παρεμποδίζει το άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.)

http://udemand.wordpress.com/Εδώ θα π
Keywords
Τυχαία Θέματα