Συνεχίζουν να κυβερνούν με… επιστολές!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Φαντάζομαι ότι έχει υποπέσει στην αντίληψή σας πως το προπαγανδιστικό επιχείρημα υπέρ της παραμονής των ίδιων υπουργών στις ίδιες θέσεις, ως εάν να μην άλλαξε τίποτε και τίποτε να μην συνέβη, συνοψίζεται στην ανάγκη να μην υπάρξουν αλλαγές που θα απαιτούσαν ενημερώσεις των καινούργιων, λόγω των πιεστικών αλλαγών.

Το ακούσαμε να προτάσσεται χθες, στην πρωινή εκπομπή του Mega, από τον (επίσης αμετακίνητο και....
απαραίτητο) υπουργό Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.

Τι πιο φυσιολογικό!
Όσο φυσιολογικά είναι και τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων, που, προσφέροντας σχεδόν σταλινικά ποσοστά στον νέο πρωθυπουργό, αποδεικνύουν ότι η εγχείρηση της λοβοτομής είναι αυτή στην οποία κατ’ εξοχήν επιδίδεται με επιτυχία το πολιτικό σύστημα, που διαρκώς επιβιώνει μεταλλασσόμενο.

Υποβάλλεις μια ερώτηση, παίρνεις μια απάντηση και – ω του θαύματος! – εξαφανίζονται τα χαράτσια, τα εγκληματικά λάθη, οι ύποπτες καθυστερήσεις, οι εμπλοκές, η κάθε λογής προπαγάνδα.

Υποβάλλεις άλλη μια ερώτηση περί του πολυπληθούς, πλην όμως σχεδόν ίδιου και απαράλλαχτου κυβερνητικού σχήματος, παίρνεις άλλη μια απάντηση και – ξανά μανά ω του θαύματος! – καταλήγεις πως όλοι είναι ενημερωμένοι και πανέτοιμοι για το καινούργιο ξεκίνημα.

Κι’ αν δυσκολέψουν λίγο τα πράγματα – στις ερωτήσεις, εννοώ – πετάς και μια ακόμη δικαιολογία: Ναι, ξέρετε, υπήρχαν και θέματα ισορροπίας μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, οπότε ορθώς βρέθηκε το υπουργείο Άμυνας με τετραμελή ηγεσία.

Τι είπε ο κ. Παπαϊωάννου; Μα πως αφού η Ν.Δ. «πήρε» τον υπουργό Άμυνας, δεν μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να μην έχει κάποιον στο Άμυνας - γιατί παρακαλώ; - και έλαβε κι’ αυτό έναν αναπληρωτή (βολεύτηκε έτσι και ο Ραγκούσης), αλλά και ο ΛΑΟΣ ήθελε παρουσία στο Άμυνας - και ξανά: Γιατί παρακαλώ; - οπότε πήρε κι’ αυτός έναν αναπληρωτή υπουργό.

Βέβαια, έμεινε και ο υφυπουργός (από το ΠΑΣΟΚ). Επ’ αυτού απεφεύχθη η απάντηση. Τι να έλεγε ο κ. Παπαϊωάννου; Πως ένας αναπληρωτής συν έναν υφυπουργό, μας κάνουν έναν... υπουργό;

Όταν τέτοια πράγματα περί ισορροπιών κομματικών την ώρα που καταρρέει η χώρα λέγονται με τόσο φυσιολογικό τρόπο, καθίσταται σαφές πως – όσες δημοσκοπήσεις και αν γίνουν – ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ!

Και όταν αναλαμβάνεις πρωθυπουργός προκειμένου να πετύχεις την σωτηρία της χώρας και δέχεσαι ένα τόσο πολυπληθές σχήμα – με γραφεία, αποσπάσεις, φρουρούς αστυνομικούς, αυτοκίνητα υπουργικά – τότε έχεις εκ των προτέρων αποδεχθεί πως δεν είσαι λύση σωτηρίας, αλλά προϊόν αναγκαστικού και εξαναγκασμένου συμβιβασμού.

Το υπουργείο Άμυνας είναι το μόνο που μπορεί να λειτουργήσει με έναν και μόνο υπουργό, άντε και έναν υφυπουργό. Τα δόγματα είναι συγκεκριμένα και δεν αλλάζουν, ενώ όλη τη δουλειά την κάνουν οι αρχηγοί των Επιτελείων – οι οποίοι, βέβαια, μετά την καρατόμηση των προηγουμένων από τον αποχωρήσαντα κ. Μπεγλίτη στο πλαίσιο εν
Keywords
Τυχαία Θέματα