Συμβουλές για να κρατήσουνε τα ρολόγια μας

Κάθε ρολόι είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός που συνήθως μας συνοδεύει όλες τις ώρες της μέρας. Το εσωτερικό του (κυρίως στα μηχανικά ρολόγια) αποτελείται από ένα σωρό μικροσκοπικά εξαρτήματα που είναι συναρμολογημένα στην εντέλεια για να συνεργάζονται απόλυτα αρμονικά και να.....
λειτουργούν ώστε να μας δείχνουν την ώρα.

Τα ρολόγια μας λοιπόν, χρειάζονται σωστή συντήρηση για να λειτουργούν σωστά και να παραμείνουν "ζωντανά" και για τις επόμενες γενιές.

Ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές συντήρησης των ρολογιών μας
- Προφυλάσσουμε πάντα το ρολόι μας από
α) χτυπήματα
β) χημικά
γ) μαγνητικά πεδία
δ) πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες
ε) σκόνη
- Αποφεύγουμε να φοράμε το ρολόι μας στον βραδυνό ύπνο. Κατά τον ύπνο το σώμα μας τείνει να ιδρώνει περισσότερο και αυτό μπορεί να έχει δυσάρεστα απολέσματα για το ρολόι μας αν εισχωρήσει ιδρώτας άμεσα στο ρολόι ή αφήσει πάνω του κατάλοιπα βλαβερά για το λουράκι. Επίσης κατά τον ύπνο ορισμένες φορές οι κινήσεις μας είναι ανεξέλεγκτες με αποτέλεσμα δυνατά χτυπήματα στο ρολόι.
- Καλό είναι να φυλάττουμε το ρολόι μας σε winder ή βιτρίνα ή θήκη ή όπου θα προστατεύεται από σκόνη και υγρασία. Εάν διαθέτουμε πολλά δεν πρέπει να τα έχουμε χύμα όλα μαζί σε κάποιο κουτί όπου μπορεί να επέλθουν χτυπήματα και γρατζουνιές.
- Τα μηχανικό ρολόι μας πρέπει ανά τακτά διαστήματα να το λειτουργούμε είτε φορώντας το, είτε τοποθετώντας το σε winder είτε απλά ενεργοποιώντας τον μηχανισμό του με κίνηση ή κούρδισμα.
- Όταν κουρδίζουμε χειροκίνητα από την κορώνα το ρολόι μας, σταματάμε αμέσως στην πρώτη αισθητή αντίσταση για να μην προξενήσουμε βλάβη στο μηχανισμό.
- Τα ρολόγια μας χρειάζονται τακτικά, κάθε περίπου 5 χρόνια, service από ωρολογοποιό, όπου το ρολόι λύνεται, ελέγχεται ο μηχανισμός, λαδώνεται και ρυθμίζεται.
- Είμαστε πάντα ενήμεροι για το ποια είναι η στεγανότητα του ρολογιού μας και άρα αν και κατά πόσο φοριέται στο νερό
- Καθαρίζουμε τον ιδρώτα από το ρολόι μας με ένα πανάκι μετά από κάθε αθλητική δραστηριότητα. Γενικά είναι καλό αραιά και που να καθαρίζουμε το ρολόι μας.
Για στεγανά ρολόγια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ελαφρώς υγρό πανάκι.
Δεν χρησιμοποιούμε χημικά, απορρυπαντικά ή άλλες ουσίες για τον καθαρισμό παρά μόνον ειδικά για ρολόγια καθαριστικά
- Σε περίπτωση που διαπιστώσουμε υγρασία στο ρολόι μας (θάμπωμα κρυστάλλου) πρέπει άμεσα να απευθυνθούμε σε τεχνίτη ωρολογοποιό ώστε να αποφευχθεί ζημιά στο μηχανισμό
- Δεν ανοίγουμε ή δεν επιχειρούμε ποτέ να ανοίξουμε μόνοι μας το ρολόι μας για να κάνουμε το μάστορα από τη στιγμή που δεν διαθέτουμε ειδικευμένες γνώσεις. Αυτή είναι δουλειά ωρολογοποιού.
- Προφυλάσσουμε το ρολόι μας από την παρατεταμένη ή υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
Η πλάκα (καντράν) είναι ευαίσθητη και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αλλοίωση του χρώματός της.
- Αποφεύγουμε την επαφή των δερμάτινων λουριών με το υγρό στοιχείο ή την υγρασία.

Keywords
Αναζητήσεις
καθαριστικα ρολογιου, θαμπωμα ρολογιου
Τυχαία Θέματα