ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Ιδιαίτερα συγκινητικούς και πνευματικούς λόγους απηύθυνε ο Μακαριότατος Πατριάρχης Ρωσίας κ. Κύριλλος για τη δοκιμασία του Ελληνικού λαού. Εδωσε θάρρος και παρηγοριά, μίλησε για την ανάγκη να διατηρηθεί η εθνική και πολιτιστική ανεξαρτησία της πατρίδας μας και η πίστη των προγόνων μας. Είναι τόσο συγκινητικοί οι λόγοι του Μακαριότατου Μόσχας ώστε....
πραγματικά αγγίζουν την καρδιά μας.

Μακαριότατε Μόσχας! Και εμείς έτσι ακριβώς αισθανόμαστε για τους ομόθρησκους Ρώσους αδελφούς μας. Μας ενώνει το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου. Τι άλλο μπορεί ή επιτρέπεται
να μας χωρίζει;

Ευχαριστούμε για την αγάπη σας και να είστε βέβαιος ότι όλοι οι Ελληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί ποτέ δεν θελήσαμε να διαχωρίσουμε ή να υποτιμήσουμε ή να αισθανθούμε κάτι λιγότερο από πραγματικούς αδελφούς μας του Ρώσους ομόδοξους αδελφούς μας. Οι δικοί σας Άγιοι είναι και δικοί μας Αγιοι. Η δική σας εκκλησιαστική ιστορία είναι και δική μας εκκλησιαστική ιστορία. Οι δικοί σας πόνοι και δοκιμασίες είναι και δικοί μας πόνοι και δοκιμασίες.

Με το θάρρος αυτής της αγάπης σας παρακαλούμε θερμά για δύο πράγματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟ

Καταρχήν να σταματήσετε να προωθείτε την αίρεση του Εθνοφυλετισμού. Ούτε η λεγόμενη “Τρίτη Ρώμη”, ούτε η λεγόμενη “Αγία Ρωσία” έχουν θέση στην πίστη μας. Αρκεί η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας με τα εκατομμύρια τους πιστούς, τους μεγάλους στάρετς, τους ασκητικούς Αγίους, τα χιλιάδες μοναστήρια και τις εκατόμβες των μαρτύρων.

ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ

Και ένα δεύτερο αίτημα. Μακαριότατε μας θλίβει αφάνταστα το γεγονός ότι η Εκκλησία της Ρωσίας, αν και ελευθέρα από κρατική επιβουλή - τουλάχιστον αυτή τη χρονική περίοδο -, δεν σταματά να προβαίνει σε παντοειδείς οικουμενιστικές ασχημίες.

Σας υπενθυμίζω ότι εσείς - ως ο Μητροπολίτης Σμολένσκ και υπεύθυνος των εξωτερικών υποθέσων της Εκκλησίας σας - επισκεφθήκατε τον Πάπα και του φιλήσατε το χέρι, όπως ακριβώς έκαναν πριν λίγες βδομάδες όλοι οι συνοδοί του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ όταν συνάντησαν τον αιρεσιάρχη της Ρώμης.

Το ακόμη χειρότερο. Η Εκκλησία της Ρωσίας διεξάγει κοινά ποιμαντικά συνέδρια με τους Παπικούς ακόμη και με τους Λουθηρανούς, ενώ - ως μη όφειλε - συμμετέχει ως ισότιμο μέλος στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Αιρέσεων γνωστό ως ΠΣΕ.

Οι αντιπρόσωποι της Εκκλησίας σας, αλλά και υμείς προσωπικά και ο αεικίνητος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων συμπροσεύχεσθε ευκαίρως - ακαίρως με τους κάθε λογής αιρετικούς και αλλόθρησκους.

Το ακόμη χειρότερο! Η Εκκλησία της Ρωσίας, διά στόματος του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ, διατυπώνει τη θεωρία ότι τα μυστήρια των αιρετικών Παπικών είναι έγκυρα. Ακόμη και η ιερωσύνη! Γι’ αυτό ούτε αναβαπτίζει - ως όφειλε - τους βλάσφημους Παπικούς όταν προσέρχονται στην Ορθοδοξία, ούτε αναχειροτονεί τους εξ αυτών “ιερείς”.

Ενόσω η Εκκλησία της Ρωσίας ακολουθεί αυτήν την πολιτι
Keywords
Τυχαία Θέματα