Στου Τσιτσάνη για ουζάκι

Με φόντο την κατοχική Θεσσαλονίκη και την εξόντωση της εβραϊκής κοινότητάς της από τους Ναζί, η μεταφορά του βιβλίου «Ουζερί Τσιτσάνης» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη σε τηλεοπτική σειρά για την ΕΡΤ θα φωτίσει την πιο δημιουργική περίοδο της ζωής του σπουδαίου λαϊκού βάρδου

Στα ταραγμένα σκοτεινά χρόνια της Κατοχής ο μεγαλύτερος συνθέτης της λαϊκής μας μουσικής ο Βασίλης Τσιτσάνης, έζησε για....
περίπου τέσσερα χρόνια στη Θεσσαλονίκη
και έγραψε περισσότερα από 70 τραγούδια.
Εκεί, στην Παύλου Μελά, πίσω από την Αγία Σοφία, άνοιξε με τον κουνιάδο του Ανδρέα Σαμαρά το θρυλικό «Ουζερί Τσιτσάνης» στον αριθμό 22. Χώρος που έμελλε εκείνη την εποχή να εξελιχθεί σε δοχείο κοινωνικότητας, χωνευτήρι κάθε λογής ανθρώπων, καταφύγιο όλων όσοι λάτρευαν το μπουζούκι και αναζητούσαν ελπίδα, ένα καλειδοσκόπιο της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, μα πάνω απ' όλα πηγή έμπνευσης του ίδιου του Τσιτσάνη, που είχε νοικιάσει ένα ημιυπόγειο απέναντι από το ουζερί, στον αριθμό 21.
Σε αυτό το μαγαζάκι, αλλά και στο σπίτι που νοίκιαζε («ένα δωμάτιο ευρύχωρο και μια κουζίνα με τα λοιπά αντί 50 δραχμών μηνιαίως») έγραψε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του: «Αχάριστη», για πολλούς το καλύτερο τραγούδι του Τσιτσάνη, «Αραπίνες», «Οταν συμβεί στα πέριξ», «Τρελή που θέλεις να με στεφανώσεις», «Αθηναίισσα», «Μπαξέ τσιφλίκι» (φωνογραφήθηκαν αργότερα, μετά τον πόλεμο, όταν άνοιξαν και πάλι τα εργοστάσια δίσκων). Σύμφωνα δε με μια εκδοχή, εκεί έγραψε και τη «Συννεφιασμένη Κυριακή».
Το πρώτο τρίμηνο του '43 είναι το πιο καθοριστικό. Τότε ο Τσιτσάνης άνοιξε το ουζερί και μετακόμισε στον ίδιο δρόμο. «Ο Βασίλης πίστευε ότι ήταν γούρικο το σπίτι εκεί, στην Παύλου Μελά 21, που μας νοίκιαζε ο Κώστας Σεργιάννης. Και η Βικτωρία (σ.σ. η κόρη του) εκεί γεννήθηκε. Αλλά και πόσα τραγούδια έγραψε μέσα σε εκείνο το δωμάτιο με τη λάμπα», είχε πει η γυναίκα τού Τσιτσάνη, η Ζωή, στον φίλο του και ερευνητή του λαϊκού τραγουδιού Κώστα Χατζηδουλή. Συνάμα εκεί έζησε τον τρόμο της «τελικής λύσης» των Ναζί που την εφάρμοσαν και στην ακμάζουσα τότε εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, την οποία σχεδόν αφάνισαν.
Σε αυτές τις 90 ημέρες εστιάζει το βιβλίο του συγγραφέα Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Ουζερί Τσιτσάνης», αλλά και η σειρά 14 επεισοδίων του Μανούσου Μανουσάκη που περιμένει το «πράσινο φως» από τη διοίκηση της ΕΡΤ (κάτι που αναμένεται να συμβεί μετά τις εκλογές) για να αρχίσει τα γυρίσματα σε σενάριο Βασίλη Σπηλιόπουλου.
Ο σκηνοθέτης είναι έτοιμος να δώσει σχήματα και κίνηση στις λέξεις από τις σελίδες του βιβλίου του Γιώργου Σκαμπαρδώνη. Εχει επιλέξει τα σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου θα κάνει γυρίσματα, αλλά για την αναπαράσταση της Παύλου Μελά θα αξιοποιήσει την τεχνολογία των virtual (εικονικών) σκηνικών.
«Ο Τσιτσάνης άνοιξε το ουζερί τέλη του '42. Αρχισε να δημιουργεί και ταυτόχρονα βίωσε την τραγωδία των πραγμάτων», εξηγεί ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης. Οι Ναζί έβαλαν σε εφαρμογή την τελική φάση εξόντωσης των Εβραίων της πόλης με τον εκτοπισμό τους στα στρατόπεδα
Keywords
Τυχαία Θέματα