Στον αέρα τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων 17 ειδικοτήτων των ΤΕΙ

Παράνομα έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας πέντε σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούσαν την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων πτυχιούχων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.).
Κατόπιν αυτού μπλοκάρεται η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων 17 τμημάτων της....
Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των Τ.Ε.Ι.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Κων. Μενουδάκος και εισηγήτρια η πάρεδρος Όλγα Παπαδοπούλου) με τις υπ' αριθμ. 202-206/2011 γνωμοδοτήσεις τους
έκριναν ότι κάθε ένα από τα πέντε διατάγματα έχει τέσσερις μη νόμιμες διατάξεις.

Πρώτον, οι δικαστές επισημαίνουν ότι ως προϋπόθεση για την άσκηση επαγγέλματος ενός πτυχιούχου των Τ.Ε.Ι. είναι η εγγραφή του ως "μέλους του διευρυμένου Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος" και η χορήγηση της σχετικής άδειας από αυτό.

Όμως, από την ισχύουσα νομοθεσία (νόμοι, Προεδρικά Διατάγματα κ.λπ.) δεν προβλέπεται πουθενά η σύσταση του "διευρυμένου Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος", απλώς η δημιουργία, η οργάνωση, η λειτουργία και οι αρμοδιότητες του επίμαχου Επιμελητηρίου, "προς το παρόν μελετώνται και σχεδιάζονται", σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

Κατόπιν αυτών το Συμβούλιο της Επικρατείας υπογραμμίζει ότι μη νομίμως, ανατίθεται η χορήγηση της αδείας άσκησης επαγγέλματος "στο διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος", ήτοι σε φορέα ο οποίος δεν προβλέπεται από το ισχύον δίκαιο".

Δεύτερον, οι δικαστές τονίζουν ότι τα πέντε διατάγματα πρέπει να καθορίζουν, κατά τρόπο σαφή και ορισμένο, τις προϋποθέσεις χορηγήσεως της σχετικής αδείας.

Όμως, τα σχέδια διαταγμάτων, συνεχίζουν οι γνωμοδοτήσεις του ΣτΕ, δεν καθορίζουν με σαφήνεια και κατά τρόπο συγκεκριμένο τις προϋποθέσεις αυτές, αλλά "αναφέρουν απλώς ότι η οριοθέτηση του πεδίου ασκήσεως της επαγγελματικής δραστηριότητας των πτυχιούχων και η εξέλιξή τους γίνεται με βάση τρία "επίπεδα επιστημονικής, τεχνικής και επαγγελματικής ευθύνης που αντιστοιχούν σε συνήθεις δραστηριότητες, προωθημένες δραστηριότητες και εξειδικευμένες δραστηριότητες" και αναθέτουν τον προσδιορισμό των επιπέδων αυτών "στο διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος", ήτοι σε άλλο φορέα, και μάλιστα μέλλοντα να συσταθεί".

Έτσι και για το δεύτερο αυτό λόγο τα διατάγματα δεν είναι νόμιμα.

Τρίτον, είναι παράνομα τα διατάγματα, καθώς όπως προκύπτει το Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ) και το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) κατά την κοινή συνεδρίασή τους που είχαν τον Ιούλιο του 2010 γνωμοδότησαν για τα πέντε αυτά σχέδια διαταγμάτων που κατατέθηκαν στο ΣτΕ για επεξεργασία μόνο επί των κοινών ρυθμίσεών τους και επί του συνόλου των ρυθμίσεων ορισμένων άλλων διαταγμάτων τα οποία όμως δεν στάλθηκαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο για επεξεργασία.

Εφόσον όμως το ΣΑΠΕ και το ΣΑΤΕ κατά την επίμαχη κοινή συνεδρίασή τους δεν γνωμοδότησαν επί του συνόλου των πέντε αυτών διαταγμάτων όπως προβλέπει η ν
Keywords
Τυχαία Θέματα