Στην τρέχουσα πραγματική αξία η ασφάλιση των αυτοκινήτων

Εναρμόνιση και επικαιροποίηση του ασφαλιστικού ποσού της κάλυψης με την κατά προσέγγιση πραγματική τρέχουσα αξία του ασφαλιζόμενου αυτοκινήτου προσδιορίζοντας αντιστοίχως το ποσό του ασφαλίστρου, ζητεί -με σύστασή του- από τις ασφαλιστικές εταιρίες ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Ευάγγελος Ζερβέας.
Στην σχετική σύσταση επισημαίνεται ότι....
σύμφωνα με αναφορές , διαπιστώνεται σημαντική επί έλαττον απόκλιση μεταξύ αφενός της λογιζόμενης εκ μέρους της ασφαλιστικής εταιρίας ως τρέχουσας πραγματικής κατά το χρόνο επέλευσης του κινδύνου και άρα αποζημιωτέας αξίας του ασφαλιζόμενου οχήματος και
αφετέρου του αναγραφόμενου στον Πίνακα Καλύψεων ως ασφαλιστικού ποσού της αντίστοιχης κάλυψης, επί τη βάσει του οποίου έχει υπολογισθεί το καταβληθέν γι’αυτήν (την ασφαλιστική κάλυψη) ασφάλιστρο κατά την αρχική σύναψη ή/και την εκάστοτε ανανέωση της σύμβασης ασφάλισης.
Ετσι κρίθηκε αναγκαία και επιτακτική η παρέμβαση της Αρχής για την ενημέρωση και προστασία των ασφαλισμένων-καταναλωτών από πιθανολογούμενες παραβατικές ή/και αθέμιτες επιχειρηματικές συμπεριφορές με τη σύνταξη της υπ’αριθμ. πρωτ. 8947/03.10.2011 Σύστασης.
Συγκεκριμένα, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, κ. Ευάγγελος Ζερβέας: Απευθύνει σύσταση:
Α) Προς όλες τις εν Ελλάδι δραστηριοποιούμενες ασφαλιστικές εταιρίες ζημιών που δραστηριοποιούνται στη σύναψη προαιρετικών ασφαλίσεων για υλικές ζημιές αυτοκινήτου, όπως:
α) κατά την αρχική σύναψη και κατά την εκάστοτε ανανέωση της σύμβασης ασφάλισης αυτοκινήτου, όταν συμφωνείται η προαιρετική κάλυψη ορισμένων πρόσθετων ασφαλιστικών κινδύνων υλικών ζημιών [ενδεικτικά: ίδιες ζημιές (μικτή ασφάλιση), κλοπή (ολική-μερική), πυρκαγιά, τρομοκρατικές ενέργειες, στάσεις, απεργίες, φυσικά φαινόμενα, κακόβουλες ενέργειες κ.λπ.] διασφαλίζουν την εναρμόνιση και επικαιροποίηση του ασφαλιστικού ποσού της κάλυψης με την κατά προσέγγιση πραγματική τρέχουσα αξία του ασφαλιζόμενου αυτοκινήτου και προσδιορίζουν αντιστοίχως το ποσό του ασφαλίστρου.
β) προβαίνουν αμελλητί στην άμεση και έντοκη επιστροφή τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ασφαλίστρων (λόγω υπολογισμού του ποσού αυτών επί αξίας πέραν της τρέχουσας πραγματικής).
γ) ενημερώνουν σαφώς και με ευδιάκριτο τρόπο στην πρώτη σελίδα (με τα εξατομικευμένα στοιχεία) του ασφαλιστηρίου συμβολαίου αυτοκινήτου, ότι η σχετική ασφαλιστική κάλυψη παρέχεται «ΜΕΧΡΙ» του αναγραφόμενου ποσού, ώστε να μην δημιουργούνται οποιεσδήποτε παρερμηνείες ως προς την έκταση της ασφαλιστικής κάλυψης.
Β) Προς τους παρόχους υπηρεσιών ασφαλιστικής διαμεσολάβησης για ασφαλιστικές συμβάσεις που περιέχουν προαιρετικές καλύψεις υλικών ζημιών αυτοκινήτου όπως παρέχουν σαφή, ευκρινή, κατανοητή και έγκαιρη ενημέρωση και πληροφόρηση προς τους ασφαλισμένους-καταναλωτές πριν την αρχική σύναψη και κατά την εκάστοτε ανανέωση της σύμβασης ασφάλισης σχετικά με τα ως άνω ζητήματα.
2) Καλεί:
α) τους ασφαλισμένους-καταναλωτές όπως και με δική τους μέριμνα και επιμέλεια ζητούν κατά την αρχική σύναψη και κατά την εκά
Keywords
Τυχαία Θέματα