Στα πολύ δύσκολα οι ΄Ελληνες κρατιούνται απ΄την ψυχή τους

Ανοιχτή συζήτηση με πολιτιστικές αναγνώσεις το περιεχόμενο του νέου βιβλίου τού καταξιωμένου Ηπειρώτη πανεπιστημιακού, παιδαγωγού και συγγραφέα.

«Κανένας μας, άλλωστε, πρώτος εγώ/ δεν μπορεί να είναι αθώος για ό,τι συμβαίνει/ ό,τι συνέβη και ό,τι θα συμβεί.
Τάσος Γαλάτης

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού

Οι παραπάνω στίχοι του καλού ποιητή αντικατοπτρίζουν την ουσία της σημερινής κατάπτωσης των κατοίκων του τόπου μας. Κατάντιας βαθιά πολιτικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής εξαχρείωσης για την οποία κανένας μας δεν είναι… αθώος του αίματος. Όχι βέβαια
με την…
παγκάλειο έννοια του… μαζί τα φάγαμε.

Η κυρίως ευθύνη βαρύνει την πολιτική και τους πολιτικούς του δικομματισμού που νέμονται την εξουσία από τη μεταχουντική-μεταπολιτευτική και μετά Πολυτεχνείου περίοδο καταρρακώνοντας το κύρος της χώρας και τους συνταγματικούς θεσμούς. Βαρύνει όλους αυτούς που εξαργύρωσαν την πραγματική, μυθοποιημένη ή και ανύπαρκτη παρουσία τους στην κορυφαία σύγχρονη επική σελίδα της ιστορία μας. Οι οποίοι αναίσχυντα μας οδήγησαν στα σημερινά τραγικά αδιέξοδα.

Μπορεί για όλα τα θανάσιμα αμαρτήματα που μας ταλανίζουν να ευθύνονται οι εξουσιαστές, αλλά και οι εξουσιαζόμενοι, άλλοι λίγο και άλλοι περισσότερο, δεν είμαστε άμοιροι των ευθυνών μας αλλά συνυπεύθυνοι για τα κακώς κείμενα. Και όπως χαρακτηριστικά αποδίδει ο Ναζίμ Χικμέτ στο ποίημά του «Το πιο παράδοξο απ΄όλα τα πλάσματα»… όμως κι εσύ, αδερφέ μου, φταις καμπόσο…

Ναι, όλοι φταίμε. Και οι καρπωτές της εξουσίας και οι εξουσιαζόμενοι, αφού με πράξεις και παραλείψεις, με ενοχή, ανοχή και σιωπή, άγνοια και χαύνωση οδηγήσαμε και οδηγηθήκαμε στο μη παρέκει.

Τι όμως συνέβαλε ώστε να φτάσουμε στον πάτο του βαρελιού, στο χείλος του γκρεμού, τον οικονομικό μαρασμό, την πολιτιστική καταβαράθρωση, την εθνική ταπείνωση; Καίριες, μεστές, συγκροτημένες, ανιδιοτελείς και ακομμάτιστες απαντήσεις μας δίνουν δεκαπέντε προβληματισμένοι πολίτες, τους οποίους φαντάστηκε και δημιούργησε για τις ανάγκες του νέου πονήματός του ο διακεκριμένος Ηπειρώτης (Ριζοβούνι Πρέβεζας) πανεπιστημιακός, παιδαγωγός και ιστοριοδίφης Λαοκράτης Βάσσης, στο πρόσωπο του οποίου βρήκαν συγγραφέα για να καταγράψει στο βιβλίο του «Ανοιχτή συζήτηση-Η χρεοκοπία της μεταπολίτευσης-Πολιτιστικές αναγνώσεις», το οποίο κυκλοφορεί από τις καλές εκδόσεις «Ταξιδευτής». Και τα κατάφερε περίφημα να μη μιλάει ο ίδιος μέσα από τους πολλούς πρωταγωνιστές της ανοιχτής συζήτησης, αλλά τα πολλά πρόσωπα να μιλούν μέσα από τον ίδιο και για τα οποία όσα λένε βαρύνουν αποκλειστικά αυτόν που τα έγραψε, όπως σημειώνει.

Βαθιά φιλοσοφημένος ο κ. Βάσσης, με συγκροτημένη σκέψη, καθαρό μυαλό και διαπεραστική ματιά θέτει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων και αναλύει με γνώση, επίγνωση και αστείρευτη εμπειρία όλα εκείνα τα αίτια που συνέβαλαν στην καταβαράθρωση και καταρράκωση της κοινωνίας, της χώρας.

Οι αναγνώσεις των γραφομένων του τεκμηριωμένες (ονόματα, ημερομηνίες,
Keywords
Τυχαία Θέματα