"Σπίθα" και "κινήματα": Το μεγαλείο και το αστείο

Ήταν μεγάλη στιγμή για την σύγχρονη ιστορία η ανακοίνωση της 1ης του Δεκέμβρη του Μίκη Θεοδωράκη :

Με την εξαγγελία για την δημιουργία ενός Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών δεν αποσκοπώ στον σχηματισμό ενός κόμματος ούτε ενός οργανωμένου λαϊκού κινήματος με οργανώσεις, μέλη και ηγεσία. Το μοναδικό μου κίνητρο είναι.....
να βοηθήσω να δημιουργηθεί ένα κίνημα και μια ζύμωση ιδεών, ανεξάρτητα και μακριά από το υπάρχον πολιτικο-κομματικό κατεστημένο με επίκεντρο τον ανεξάρτητο πολίτη...
Μέσα σε δυο μήνες, η "σπίθα" απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα,
την Κύπρο και τη διασπορά.

Αυτοοργάνωση.

Κι εκεί γύρω στα μέσα του Φλεβάρη, άρχισε η "αντίστροφη" μέτρηση. Αυτό που αυτοαποκαλείται "ηγεσία", "συμβουλευτική", "οργανωτική" επιτροπή ή κάποιοι εξ αυτών σκέφτηκαν και αποφάσισαν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση κι άρχισε η συγγραφή μιας σειράς ανακοινώσεων, επιστολών, "οργανωτικών αρχών" κλπ.

Όλα αυτά συνάντησαν σχεδόν την καθολική αντίδραση των αυτοοργανωμένων ανθρώπων. Παρά την παρουσία "γλυφτών", που με κεφαλαία υμνούσαν τον ΜΙΚΗ, η μία πίσω από την άλλη, οι ανακοινώσεις αποσύρονται ή τροποιούνται, χωρίς να υπάρχει, ακόμα και για τις "τροποπιημένες" εντολές, θετική ανταπόκριση από τις τοπικές οργανώσεις.

Αυτό είναι το μεγαλείο: Η αντίσταση του ανώνυμου πλήθους στις άνωθεν προσταγές.



Εμείς, σήμερα, θα ασχοληθούμε μόνο με μία περίπτωση, για να κατανοηθεί το αστείο επίπεδο μιας "με το ζόρι ηγεσίας".

Θα αναφερθούμε σε ένα επεισόδιο, που αναπαράχθηκε σε πολλά πολιτικά ιστολόγια και ιστοσελίδες κινημάτων.

Παραμονές της 25ης μαρτίου αναρτήθηκε στην "επίσημη" ιστοσελίδα του Μική Θεοδωράκη η πιο κάτω ανακοίνωση:

"Ανακοινώνεται προς τις ΣΠΙΘΕΣ και κάθε φίλο τους, ότι η Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών του Μίκη Θεοδωράκη δεν θα συμμετάσχει στην εκδήλωση που διοργανώνεται από διάφορα κινήματα και σωματεία, τη 2α Απριλίου στο Σύνταγμα.
Η στρατηγική που ακολουθούμε είναι να επιτύχουμε τούς σκοπούς μας με τις δικές μας δυνάμεις, χωρίς συνεργασίες που προκαλούν συγχύσεις, χωρίς να δίνουμε το δικαίωμα εκμετάλλευσης τού κύρους μας για σκοπούς άλλων, και ιδιαίτερα να μάς εκλαμβάνουν ως ουρά άλλων κινημάτων.
Θα προχωρήσουμε με αυτοδυναμία και διαφάνεια, σε ένα παλλαϊκό μέτωπο σωτηρίας τής Πατρίδας, στο οποίο καλούμε όλους όσους αγαπούν την Ελλάδα να συμμετάσχουν."
Η εκδήλωση αυτή έχει αποφασιστεί από "την συνεχιζόμενη ανοιχτή Συνέλευση της συντονιστικης επιτροπης κινηματων και πρωτοβουλιών, το Σάββατο 26/3/2011 και ώρα 16.00 στην μουσική σκηνή "Αυλαία", οδός Αγίου Όρους 15 και Κωνσταντινουπόλεως.(πλησίον μετρό Κεραμεικός)".


Όπως ήταν αυτονόητο τα " διάφορα κινήματα και σωματεία" αντέδρασαν το καθένα με τον τρόπο του, επικρίνοντας την πράξη και τη φιλοσοφία του πιο πάνω κειμένου.

Ενδεικτικά, για τα σχόλια που προκάλεσε η ανακοίνωση, σας παραπέμπουμε στο stop cartel.



Μια
Keywords
Τυχαία Θέματα