Σώστε την Ελλάδα από τους ολιγάρχες της

Σύμφωνα με τον Ολλανδό οικονομολόγο Rens van Tilburg, "το επείγον πακέτο στήριξης υπό εξέταση από τις χώρες της Ευρωζώνης δεν ισοδυναμεί με μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της κρίσης χρέους στην Ελλάδα. Προτού υπάρξουν άλλα τέτοια πακέτα, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπερβολικής εξουσίας που ασκούν οι ολιγάρχες, των οποίων τα προνόμια παραμένουν εμπόδιο για τη....
δίκαιη κατανομή των όποιων οικονομικών θυσιών γίνονται στη χώρα.

Του Rens van Tilburg*
για την ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζουν άλλη μια "οριστική" λύση στην κρίση του ευρώ, σε μια εποχή που ακόμα και οι κινεζικές και αμερικανικές τράπεζες έχουν αρχίσει να κάνουν έκκληση για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Φυσικά, όλοι ανησυχούν για τον κίνδυνο της ελληνικής χρεοκοπίας, αλλά το ερώτημα είναι: "Μήπως θα πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο για την πορεία που οι Ευρωπαίοι ηγέτες ακολουθούν στην παρούσα φάση"; Το ερώτημα αυτό καθίσταται ολοένα και πιο καίριο, αφού κανείς ποτέ δεν αναφέρεται στο πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας, ούτε αναζητούνται λύσεις σε αυτό.

Το πραγματικό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η κοινωνικοοικονομική θέση που κατέχει κανείς στην ελληνική κοινωνία δεν καθορίζεται με βάση τα ταλέντα, τις δεξιότητες και το επίπεδο του δυναμισμού του κάθε πολίτη, αλλά με κριτήριο τις διασυνδέσεις του. Φυσικά, οι κοινωνίες δεν είναι ποτέ πραγματικά πλήρως αξιοκρατικές ή νεποτιστικές. Ωστόσο, σε χώρες όπως η Ολλανδία, για παράδειγμα, η αξιοκρατία παίζει σημαντικό ρόλο, ενώ, αντίθετα, στην Ελλάδα ο καθοριστικός ρόλος του νεποτισμού αποτελεί μάλλον τον κανόνα παρά την εξαίρεση, σε μια χώρα όπου η συγκέντρωση της εξουσίας και της ιδιοκτησίας στα χέρια των ολιγαρχών είναι τόσο μεγάλη, ώστε επί μονίμου βάσεως να επιτυγχάνουν να ενισχύουν τη θέση τους.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του νεποτισμού, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνει ως έχει και η χώρα δεν θα μπορέσει ποτέ να εξοφλήσει τα χρέη της, ανεξάρτητα από το μέγεθος τους. Ακόμη και αν υπήρχε κοινή συναίνεση για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους, η χώρα απλά θα εξακολουθούσε να δανείζεται επ' αόριστον, μόλις θα γινόταν η επανεκκίνηση από το σημείο μηδέν.

Οι πολιτικοί κάνουν τα στραβά μάτια στα διαρθρωτικά προβλήματα

Επομένως, δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς ποιοι θα κληθούν πάλι να πληρώσουν το τίμημα για τη διάσωση των τραπεζών ή του δημόσιου χρέους της χώρας. Η ανάληψη του ρόλου του προστάτη των διαρθρωτικά αδύναμων οικονομιών μέσω μιας αύξησης του αποθεματικού κεφαλαίου του ΕΤΧΣ όχι μόνο δεν θα ελαχιστοποιήσει τα όποια μελλοντικά προβλήματα, αλλά θα τα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο. Όπως έχουν τα πράγματα, οι πολιτικοί ηγέτες μας είναι έρμαια της ίδιας εκείνης λογικής που τους οδήγησε στο να επιτρέψουν την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ, αν και δεν πληρούσε τα αναγκαία κριτήρια.

Εάν η ΕΕ επέτρεπε στην Ελλάδα να φ
Keywords
Τυχαία Θέματα