Σόιμπλε: "Να γίνουν τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ"

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε σήμερα ότι "θα έπρεπε να γίνουν τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα" στη νομισματική ένωση, στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Πιερ Μοσκοβισί, στο Βερολίνο.
"Θεωρούμε από κοινού ότι η Ελλάδα έχει θέση στην Ευρωζώνη", όμως η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει τις .....
δεσμεύσεις
της, πρόσθεσε από την πλευρά του ο Μοσκοβισί.
Ωστόσο, η Ευρώπη "πρέπει να στείλει ένα σήμα για την ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης στην Ελλάδα, σε μια στιγμή που η χώρα γνωρίζει οξεία οικονομική ύφεση", πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός, επισημαίνοντας ότι "θα πρέπει να σταλεί ένα ενθαρρυντικό μήνυμα" στην Αθήνα.
Αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου ο Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα να αναδειχθεί μια λειτουργική κυβέρνηση. "Έχουμε εμπιστοσύνη ότι οι εκλογές θα έχουν ως αποτέλεσμα (το σχηματισμό) μιας λειτουργικής κυβέρνησης", συμπλήρωσε.
Φέκτερ: De facto δημοψήφισμα για το ευρώ οι εκλογές
Από την άλλη, σε συνέχεια των πρόσφατων δηλώσεων της, αυτή τη φορά η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, δήλωσε πως οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, αποτελούν ένα "de facto δημοψήφισμα".
Η ίδια είπε χαρακτηριστικά. "Οι Έλληνες πρέπει να σκεφθούν τι θέλουν", ενώ δε δίστασε να τοποθετηθεί επί της κριτικής που της ασκήθηκε ως προς τις απειλές για την αποπομπή της χώρας μας από την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με την ίδια, η πρόσφατη δήλωσή της από τις Βρυξέλλες ήταν ότι νομικά η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την Ευρωζώνη, αλλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατόπιν να ενταχθεί εκ νέου, αυτή τη φορά με τη δραχμή ως νόμισμά της.
Παράλληλα, ισχυρίζεται πως η επισήμανσή της, ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να εξεταστεί επακριβώς αν η Ελλάδα πληροί τα κριτήρια για επανένταξη, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ισχύει για κάθε υποψήφια προς ένταξη χώρα.
Αντίθετα, όπως διευκρινίζει, με τις εν λόγω δηλώσεις της είχε ταχθεί κατά της εξόδου της χώρας και είχε εκφράσει την ελπίδα ότι τα πράγματα δεν θα φτάσουν μέχρις αυτού του σημείου.
Η κ. Φέκτερ θεωρεί πως, ούτως ή άλλως, είτε είναι στην Ευρωζώνη είτε όχι, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι εξαρτημένη οικονομικά από την ΕΕ και δεν θα μπορεί να αποφύγει τη δημοσιονομική εξυγίανση, ενώ εκφράζει την ανησυχία της για την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και υπενθυμίζει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει διακόψει τις επαφές του με τη χώρα έως ότου διεξαχθούν οι εκλογές.
Ωστόσο, όπως αναφέρει, πολλοί στην Ελλάδα έχουν την εντύπωση ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να καταβάλλει βοήθεια, ακόμη και αν η χώρα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, κάτι που δεν μπορεί πλέον να το εξηγήσει στους δικούς της φορολογουμένους.
Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών διαψεύδοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκερ, με τηλεφώνημα στον Αυστριακό ομόλογό της καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, είχε εκφράσει την ενόχληση της για τις δηλώσεις Φέκτερ, τα χαρακτηρίζει επιδιώξεις από το εσωτερικό της Αυστρίας με σκοπό να τη βλάψουν.
Keywords
Τυχαία Θέματα