Σκληρές διαπραγματεύσεις για ελληνικό «κούρεμα» 50%

Εντατικές και σε όλα τα επίπεδα είναι πλέον οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες, κι ενώ το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους εκτιμάται ότι θα «κλειδώσει» κοντά στο 50%.

Όλες οι πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν στο ποσοστό «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, τη μόχλευση του EFSF και την....
ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ωστόσο μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται
ότι έχουν καταλήξει σε κοινή θέση Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.

Μίνι Σύνοδος το βράδυ του Σαββάτου

Το βράδυ του Σαββάτου συνεκλήθη εκ νέου το Eurogroup, ενώ στις 22.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) έχει προγραμματιστεί η συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ με το Νικολά Σαρκοζί, με τη συμμετοχή των Κριστίν Λαγκάρντ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Νωρίτερα, η γερμανίδα καγκελάριος με το γάλλο πρόεδρο συνομίλησαν τηλεφωνικά, χωρίς ωστόσο να διαρρεύσει το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Δεν συμφωνούν Ευρωπαίοι-τραπεζίτες

Πάντως, με την έναρξη των σημερινών μαραθώνιων διαβουλεύσεων, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προανήγγειλε ένα «βαθύτερο κούρεμα» του ελληνικού χρέους, που πλέον εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κοντά στο 50%.

Από την πλευρά τους, οι τραπεζίτες, δια του επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν ακόμη φθάσει σε συμφωνία, ενώ θέτουν ως προϋπόθεση για να συναινέσουν σε ένα «κούρεμα» της τάξεως του 50% την ύπαρξη ενός αναπτυξιακού σχεδίου για την Ελλάδα.

Στόχος των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι να υπάρξει εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών, ώστε το «κούρεμα» να μη χαρακτηριστεί «πιστωτικό γεγονός».

«Εποικοδομητική συζήτηση» στο Ecofin

Μετά την ολοκλήρωση του Ecofin, ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών, Γιάτσες Ροστόφσκι έκανε λόγο για «πολύ επικοδομητική» συζήτηση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρξε πρόοδος στις συζητήσεις.

Επίσης, ο Ροστόφσκι προανήγγειλε ότι αύριο το πρωί θα υποβάλλει «συναινετικές προτάσεις» στη Σύνοδο Κορυφής, οι οποίες συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να αποτελούν τμήμα ενός συνολικού πακέτου που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα του συνόλου της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Νωρίτερα, το Reuters μετέδωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν επί της αρχής στην ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με ενίσχυση 100 δισ. ευρώ. Με την πρόταση διαφωνούν Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, που θεωρούν το σχέδιο υπερβολικά ακριβό. Να σημειωθεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η ενίσχυση των τραπεζών πρέπει να φτάσει και τα 200 δισ. ευρώ.

Ο σουηδός υπουργός Οικονομικών, Άντρες Μπορχ υποστήριξε ότι δεν υπήρξε τελική συμφωνία για το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, ωστόσο ετέθησαν οι βάσεις για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ ο βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν υποστήριξε ότι ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών
Keywords
Τυχαία Θέματα