Σφοδρή κριτική στην Λαγκάρντ για τις δηλώσεις της

«Άτυπη» κόντρα κορυφής εξελίχθηκε το Σαββατοκύριακο ανάμεσα στην νέα επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ, με βάση τα όσα υποστήριξαν στις ομιλίες του στο Jackson Hole κατά τη σύνοδο των....
κεντρικών τραπεζιτών.

Η Λαγκάρντ ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι ευρωπαϊκές
τράπεζες χρειάζεται να αναδιαρθρώσουν την κεφαλαιακή τους δομή, μέσω ιδιωτικών διαύλων ει δυνατόν, διαφορετικά μέσω κάποιας μορφής δημόσιας χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Οι εξελίξεις αυτό το καλοκαίρι έχουν δείξει πως βρισκόμαστε σε μία επικίνδυνη νέα φάση», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Το στοίχημα είναι σαφές: κινδυνεύουμε να δούμε την εύθραυστη ανάκαμψη να εκτροχιάζεται. Πρέπει λοιπόν να δράσουμε τώρα» συμπλήρωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

"Για να το πούμε απλά, οι μακροοικονομικές πολιτικές πρέπει να υποστηρίζουν την ανάπτυξη", δήλωσε η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας στην πρώτη βαρυσήμαντη ομιλία της για την [οικονομική] πολιτική αφότου ανέλαβε επικεφαλής του ΔΝΤ, διαδεχόμενη τον Ντομινίκ Στρος-Καν.

"Η νομισματική πολιτική θα πρέπει επίσης να παραμείνει σε υψηλό βαθμό προσαρμοσμένη, καθώς ο κίνδυνος της ύφεσης υπερακοντίζει τον κίνδυνο του πληθωρισμού", είπε, προσθέτοντας πως η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι έτοιμη να επανέλθει σε αντισυμβατικές δράσεις πολιτικής αν χρειαστεί.

Έμμεση απάντηση Τρισέ

Ο Τρισέ κλήθηκε να σχολιάσει αυτή την τοποθέτηση. Στο ερώτημα για τον η ασθενής ανάπτυξη ή ο πληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρωζώνη, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, δήλωσε ότι είναι σημαντικό η κεντρική τράπεζα να διατηρήσει την εμπιστοσύνη στη σταθερότητα των τιμών.

«Θεωρούμε ότι το πολύ στέρεο αγκυροβόλιο των εκτιμήσεών μας για τον πληθωρισμό είναι ένας από τους σημαντικότερους πόρους μας», είπε ο Τρισέ μιλώντας σε εκδήλωση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

«Είναι κάτι που θεωρούμε απολύτως ουσιώδες για την εμπιστοσύνη», πρόσθεσε.

Αυτή η εμπιστοσύνη είναι κάτι που βοηθά σε δύσκολες συνθήκες συμβάλλοντας στην διατήρηση της μεγέθυνσης της οικονομίας, συνέχισε.

Ευρωπαϊκά πυρά κατά Λαγκάρντ

Οι αντιδράσεις από την ευρωπαϊκή πλευρά για τις δηλώσεις Λαγκάρντ ήταν εντονότατες με ορισμένους αξιωματούχους να κατηγορούν την επικεφαλής του ΔΝΤ ότι το μήνυμα που δίνει προκαλεί σύγχυση και κινείται στην λάθος κατεύθυνση.

«Το κλειδί είναι η χρηματοδότηση» αναφέρει κεντρικός τραπεζίτης στους FT και συμπληρώνει: «Σε ορισμένες χώρες οι τράπεζες είχαν προβλήματα να συγκεντρώσουν ρευστότητα κατά τις τελευταίες εβδομάδες και αυτή η πίεση θα αυξηθεί. Αλλά με το να συζητάμε για τα κεφάλαιά τους δίνουμε ένα μήνυμα που προκαλεί σύγχυση. Όλοι – πολιτικοί, εποπτικές αρχές και άλλοι αξιωματούχοι – ανησυχούν πολύ” δήλωσε.

Οι Sunday Times στη χθεσινή τους έκδοση ανέφεραν ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εργάζονται σε ένα «ριζοσπαστικό σχέδιο» προκειμένου να αποτρέψουν μια νέα πανευρωπαϊ
Keywords
Τυχαία Θέματα