Σχεδιάζουν την χρεοκοπία της Ελλάδος εντός ευρώ πιθανότατα τον Μάρτιο

Πως θα χρησιμοποι​ηθεί το PSI+ για το default της Ελλάδος και γιατί δεν θα ξεπεράσει η συμμετοχή των ιδιωτών το 55% με 60% - Υποχρεωτικ​ό το haircut 58%-60%

Νέες πτυχές του πολυθρύλητου PSI+ φέρνει στο φως το www.bankingnews.gr.
Με βάση αξιόπιστες πηγές φαίνεται ότι έχει........
αποφασιστεί η χρεοκοπία
της Ελλάδος εντός του ευρώ. Το σχέδιο πιθανότατα θα λάβει χώρα τον Μάρτιο του 2012.

Το κουτί της Πανδώρας θα το ανοίξει το PSI+ δηλαδή το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους με συμμετοχή των ιδιωτών οι οποίοι θα υποστούν haircut.
Ποια θα είναι η διαδικασία;
Μέσα στο α΄ 10ήμερο του Ιανουαρίου του 2012 οι εμπλεκόμενες πλευρές δηλαδή ελληνικό δημόσιο, IIF και τράπεζες θα συναποφασίσουν πότε θα υλοποιηθεί η επόμενη τηλεδιάσκεψη.
Πιθανότατα να υλοποιηθεί 16 με 20 Ιανουαρίου. Στην τηλεδιάσκεψη αυτή που θα είναι καθοριστική θα συναποφασιστεί το πλαίσιο δράσης του PSI+ δηλαδή το ύψος του haircut το οποίο μάλλον δεν θα είναι 50% αλλά 58% με 60% (αυτό αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης και όχι κάτι οριστικό ακόμη), την συμμετοχή, το δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν και θα είναι σίγουρα βρετανικό και άλλες παραμέτρους.

Το σχέδιο

Με βάση αξιόπιστες πηγές φαίνεται ότι παρασκηνιακώς συζητείται μια λύση που θα είναι οριστική για την Ελλάδα που θα βγάλει την Ελλάδα από το επίκεντρο των παγκόσμιων εξελίξεων τουλάχιστον με όρους αγοράς.
Το σχέδιο που έχουν ορισμένοι εκπονήσει είναι
Να συμφωνηθεί το πλαίσιο δράσης του PSI+. Η διαδικασία θα είναι εθελοντική.
Αν συγκεντρωθεί το 55% με 60% των εμπλεκομένων το ελληνικό κράτος μαζί με την Τρόικα και το IIF θα ζητήσουν
1)να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης. Όμως επειδή τα ελληνικά ομόλογα δεν διέπονται από τέτοιες ρήτρες θα ενεργοποιηθούν ετεροχρονισμένα και αναδρομικά.
Η διαδικασία του PSI+ από εθελοντική θα καταστεί υποχρεωτική.
2)Θα ζητηθεί να αλλάξουν όλοι οι όροι που διέπουν το ελληνικό δίκαιο όχι μόνο για τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν αυτά θα φέρουν την ομπρέλα του βρετανικού δικαίου αλλά και ορισμένοι όροι των παλαιών ομολόγων.
Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας είναι προφανές ότι άπαξ και η συμμετοχή θα έχει καταστεί υποχρεωτική και όχι εθελοντική τότε οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch θα κατατάξουν την Ελλάδα σε default δηλαδή σε καθεστώς χρεοκοπίας ίσως επιλεκτικής χρεοκοπίας αλλά πιθανότατα καθαρή χρεοκοπία.
Με βάση τους σχεδιασμούς ορισμένων κύκλων αν όλα αυτά συμβούν τον Μάρτιο και η Ελλάδα χρεοκοπήσει συντεταγμένα εντός του ευρώ θα υπάρξει credit event και θα πληρωθούν τα CDS.
Ωστόσο το μείζον είναι η χρεοκοπία της Ελλάδος να πραγματοποιηθεί συντεταγμένα εντός του ευρώ.
Τότε η Τρόικα και η ΕΕ συνολικά θα συναποφασίσουν πως θα διαχειριστούν την υπόθεση Ελλάδα.
Κλειδί θα είναι η συμμετοχή στο PSI+ καθώς δεν τίθεται θέμα στόχου 90% όπως ήταν στο αρχικό psi. Με βάση όλες τις ενδείξεις η συμμετοχή των ιδιωτών θα φθάσει το 55% μ
Keywords
Τυχαία Θέματα