Σαράγεβο, «σταυροδρόμι» θρησκειών και πολιτισμών

Ιστορική πόλη με θρησκευτική ποικιλομορφία, το Σαράγεβο, πρωτεύουσα της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης, πόλη που έχει χαρακτηριστεί ως σταυροδρόμι θρησκειών και αμάλγαμα πολιτισμών, όπου διαφορετικά έθνη και εθνότητες συμβιώνουν αρμονικά, αναδεικνύει, τρεις "δρόμους" ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, με στόχο την ενίσχυση του τουρισμού στη βαλκανική αυτή χώρα.
Ο επικεφαλής του προγράμματος στη μη κυβερνητική οργάνωση "Mozaik" που υλοποιεί το σχετικό έργο, υπό την επωνυμία "Σταυροδρόμι για να...
μείνεις - Crossroads to stay", Έντιν Μπαϊράμοβιτς δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
ότι το έργο δίνει την ευκαιρία να αναδειχθεί ο ιστορικός και πολιτιστικός θησαυρός της πόλης.

Σ' αυτή την πόλη, όπου άναψε η "σπίθα" του Α' Παγκοσμίου Πολέμου με τη δολοφονία του Αρχιδούκα και διάδοχου της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, Φραγκίσκου Φερδινάρδου και της συζύγου του, Σοφίας, το 1914 και ο πόλεμος της περιόδου 1992-1995 άφησε ανεξίτηλα τα "σημάδια" του, η οργάνωση "Mozaik" επιχειρεί να αναδείξει μια άλλη διάσταση, αυτήν του πολυπολιτισμού και της ανεκτικότητας, σύμφωνα με τον κ. Μπαϊράμοβιτς.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η οργάνωση "Mozaik" δημιουργεί τρεις "δρόμους" της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς εντάσσοντας μουσεία και κτίρια με ιδιαίτερη σημασία για την πόλη. Ορισμένα απ' αυτά είναι το Εθνικό Μουσείο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, το Μουσείο Αλία Ιζετμπέκοβιτς, καθώς και το Μουσείο της πόλης του Σαράγεβο, το οποίο περιλαμβάνει πέντε "ενότητες", η κάθε μια από τις οποίες αναφέρεται στα θρησκευτικά και πολιτιστικά "χαρακτηριστικά" της πόλης.

Με τη συγκεκριμενοποίηση των τουριστικών και πολιτιστικών διαδρομών, οι επισκέπτες του Σαράγεβο θα έχουν την ευκαιρία να νιώσουν το αληθινό "πνεύμα" της πόλης, εκτίμησε ο κ. Μπαϊράμοβιτς.

Ο ίδιος κατέστησε σαφή την ανάγκη συγκροτημένης και περισσότερο επαγγελματικής παρουσίασης του τουριστικού προϊόντος της πόλης στους επισκέπτες, προκειμένου να "πεισθούν" ότι το Σαράγεβο είναι μια πόλη που μπορεί να προσφέρει ένα υψηλής ποιότητας τουριστικό προϊόν.

Αν και προς το παρόν, δεν καθορίστηκαν τα κτίρια και τα μουσεία που θα περιλαμβάνει ο κάθε ένας από τους τρεις "δρόμους", ορισμένες από τις επιλογές που φαίνεται ότι προκρίνονται είναι αυτές που αναφέρονται στην περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας και της… μαγειρικής τέχνης.

Η πρώτη τουριστική διαδρομή θα περιλαμβάνει - σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό - ορισμένα από τα πιο σημαντικά κτίρια της περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στην "καρδιά" της πόλης. Μεταξύ αυτών, η κεντρική αγορά Bascarsija, που παρά το γεγονός ότι καταστράφηκε δύο φορές κατά τη διάρκεια του πολέμου (1992-1995), ο "χαρακτήρας" της παραμένει αναλλοίωτος.

Ο δεύτερος "δρόμος" θα δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν την πόλη, κατά την περίοδο της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.

Όσο για την τρίτη επιλογή, που έχει άμεση σχέση με τη μαγειρική τέχνη, ο κ. Μπαϊράμοβιτς εκ
Keywords
Τυχαία Θέματα