Σαν σήμερα το …2010. – Από 40% Ελλάδα και Τουρκία και 20% ο …θείος Σαμ!

Επιβεβαιώνεται τελικά το σενάριο πως κλείσαμε πέρσι τη πόρτα σε Γαλλία και Ρωσία, προκειμένου να τα μοιραστούμε με τους Τούρκους;


Σε περίπου καθημερινή βάση γίνεται λόγος για την ΑΟΖ, για τον ορυκτό πλούτο του Αιγαίου και για τη μυστική διπλωματία που εξελίσσεται μεταξύ Παπανδρέου Ερντογάν.
Ενδιαφέρον έχει λοιπόν να δούμε τι έλεγε ένα από τα δημοσιεύματα πέρσι τέτοια μέρα στον Ελληνικό Τύπο. Τα σχόλια και....
οι συγκρίσεις δικές σας…

Του ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

«Πίτα» 9 τρις εκατομμυρίων δολαρίων με… μπόλικο πετρέλαιο από τα βάθη του Αιγαίου ετοιμάζονται να αποσπάσουν οι Τούρκοι υπό τις ευλογίες των Αμερικανών!

Από τη γιγαντιαία ατζέντα που αποκάλυψε η «Press Time» ότι θα έχει η συνάντηση Γ. Παπανδρέου Ερντογάν στις 14 και 15 Μαΐου, ένα είναι το θέμα που θα ξεχωρίζει: Τα πετρέλαια στο Αιγαίο. Με την Ελλάδα να βρίσκεται πεσμένη στο καναβάτσο από τις συνέπειες της κρίσης, ο Τούρκος πρωθυπουργός ουσιαστικά ζητάει να ανοίξουν οι πόρτες της χώρας μας για ιη γείτονα και να συνεκμεταλλευτούμε τον μαύρο χρυσό που κρύβει στα έγκατα του το Αιγαίο. Κάπως έτσι λύνεται το θέμα της υφαλοκρηπίδας, των χωρικών υδάτων, τελειώνουν τα casus belli. Ίσως γι’ αυτό και οι συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν μιλάνε για «ιστορική επίσκεψη». Γι’ αυτούς βέβαια.


Για εμάς όμως με τι γράμματα θα γραφτεί στην ιστορία:

Η φόρμουλα για τη συνεκμετάλλευση του πετρελαίου έχει ήδη βρεθεί. 40% από τα έσοδα στην Ελλάδα. 40% στην Τουρκία και 20% σε ένα αμερικανικό κονσόρτσιουμ το οποίο μαζί με Έλληνες εφοπλιστές θα αναλάβει την εξόρυξη του μαύρου χρυσού. Έχουν μάλιστα αγοράσει ήδη τα πρώτα γεωτρύπανα.

Δεκαεπτά στον αριθμό. Σκοπός της συνάντησης Παπανδρέου Ερντογάν είναι να δημιουργηθεί ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, το οποίο θα αναλάβει πρωτοβουλίες για μια ευρύτερη συνεργασία και να ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο επίκεντρό της θα είναι το πετρέλαιο.

Το πάγιο αίτημά τους.

Όπως παραδέχονται και οι δυο πλευρές η εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου στο Αιγαίο είναι ουσιαστικά το μεγάλο «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χώρων. Η πάγια απαίτηση της Τουρκίας τα τελευταία 35 χρόνια είναι η συνεκμετάλλευση, με ιη χώρα μας να αρνείται σθεναρά, υπερασπίζοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Τουρκία δεν είχε διστάσει να απειλήσει ακόμη και με πόλεμο αν η Ελλάδα επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, όπως προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας, γιατί αυτό θα της έδινε ουσιαστικά την αποκλειστικότητα εκμετάλλευσης στο μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου. Παράλληλα έθεσε σε λειτουργία ένα μακροχρόνιο σχέδιο, με διαρκείς παραβιάσεις και κλιμακωτές αμφισβητήσεις της Ελληνικότητας του Αιγαίου.

Σήμερα με τα δημοσιονομικά προβλήματα να έχουν στραγγαλίσει τη χώρα μας, θεωρούν ότι είναι πιο εύκολο να γίνουν υποχωρήσεις, για να περάσουν συμφωνίες που να ακροβατούν στα όρια της «εθνικής συνείδησης» των Ελλήνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα