Ψηφίζουν «ανοιχτά» πανεπιστήμια μέσω facebook

Οι φοιτητικές παρατάξεις είχαν λίστες με εκατοντάδες τηλέφωνα και εμπειρία ετών στο πώς να συγκεντρώνουν κόσμο και ψήφους στις γενικές συνελεύσεις. Αυτοί δεν γνωρίζονταν καν μεταξύ τους. Τους ένωναν όμως η επιθυμία να λήξει η κατάληψη στη σχολή τους, και μια....
σύνδεση στο Ιντερνετ. Μέσω του facebook, πέντε φοιτητές τoυ Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας - πρώην ΑΣΟΕΕ
παρέκαμψαν τους κομματικούς μηχανισμούς και συσπείρωσαν όσους θέλουν «ανοιχτό» πανεπιστήμιο. Το κίνημά τους αγκάλιασαν τελειόφοιτοι που τους απομένουν λίγα μαθήματα για το πτυχίο και φοιτητές κατά του νόμου για τα ΑΕΙ που θεωρούν όμως ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δοκιμαστούν στην πράξη. Μέσω μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης οι ανεξάρτητοι φοιτητές απέκτησαν φωνή.
Η αρχή έγινε δύο εβδομάδες πριν, το βράδυ που αποφασίστηκε η κατάληψη στην πρώην ΑΣΟΕΕ. Τρεις φοιτητές άγνωστοι μεταξύ τους δημιούργησαν τρεις διαφορετικές σελίδες στο facebook ζητώντας να ανοίξει η σχολή τους. Αυτή ήταν η αφορμή να γνωριστούν, να κρατήσουν μία από τις τρεις σελίδες και στην τελευταία γενική συνέλευση να έρθουν δεύτεροι με μόλις 84 ψήφους διαφορά πίσω από την ΠΑΣΠ που ήταν υπέρ της κατάληψης. Τις πρώτες μέρες η σελίδα τους είχε μερικές δεκάδες μέλη. Σήμερα φτάνει τα 1.206. Η κίνησή τους βρήκε μιμητές. Αντίστοιχες σελίδες υπέρ ανοιχτών σχολών δημιουργήθηκαν για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τη Νομική και την Ιατρική Αθήνας και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, με μικρότερη όμως απήχηση. Καθεμία συγκέντρωσε λιγότερα από 150 μέλη. Σε όλη την Ελλάδα, πάνω από 200 πανεπιστημιακά τμήματα παραμένουν υπό κατάληψη.
Οι φοιτητές της πρώην ΑΣΟΕΕ που ξεκίνησαν το κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο δεν θέλησαν να μιλήσουν επώνυμα ή να φωτογραφηθούν. Σε πρόσφατη συνάντησή μας είχαν μαζί τους έναν φορητό υπολογιστή και από τα κινητά τους με πρόσβαση στο Ιντερνετ έλεγχαν πόσα μέλη έχει φτάσει η σελίδα τους.
«Δεν θέλουμε να φανεί ότι εκπροσωπούμε όλον αυτόν τον κόσμο», είπαν αρχικά για να δικαιολογήσουν την ανωνυμία τους. Αργότερα όμως παραδέχτηκαν ότι ένας από τους λόγους είναι και η προσωπική τους ασφάλεια. Αύριο η γενική συνέλευση των συμφοιτητών τους θα ψηφίσει για το μέλλον της κατάληψης και δεν θέλουν να στοχοποιηθούν. Η σχολή τους έχει ιστορικό φοιτητικής βίας. Τον Νοέμβριο του 2009 η σύγκλητος είχε κλείσει τη σχολή για λίγες μέρες έπειτα από σοβαρά επεισόδια μεταξύ μελών της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ. Φοιτητές είχαν οδηγηθεί στο νοσοκομείο αφού στις συμπλοκές είχαν χρησιμοποιηθεί ρόπαλα, λοστοί και πέτρες.
Κάποιοι από τους φοιτητές στον βασικό, πενταμελή πυρήνα της ομάδας Ψηφίζω Ανοιχτή ΑΣΟΕΕ, είναι κοντά στο τέλος των σπουδών τους. Αλλοι έχουν φίλους που προγραμμάτισαν μεταπτυχιακά στο εξωτερικό και τώρα λόγω της κατάληψης κινδυνεύουν να χάσουν τις προθεσμίες. «Το μόνο που θέλουμε είναι να ανοίξει η σχολή μας. Δεν παίρνουμε θέση ούτε υπέρ, ούτε κατά του νόμου για τα ΑΕΙ», είπαν οι φοιτητές. «Θέλαμε να δείξουμε και σε άλλους συμφοιτητές μας ότι υπάρχει η δυνατότητα να εκπροσωπηθούν έξω από κόμμα
Keywords
Τυχαία Θέματα