ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Το Ελληνικό κράτος έχει δανειστεί και χρωστά. ΛΥΣΕΙΣ;

Είναι γεγονός ότι δανειστήκαμε. Είναι γεγονός ότι χρωστάμε. Είναι γεγονός ότι ήρθε η ώρα να πληρώσουμε και δεν έχουμε. Αφού τόσα χρόνια οι πολιτικοί(η) δεν μπόρεσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα προσπάθησα να το οριοθετήσω και να δώσω αφελώς τις εναλλακτικές λύσεις.
ΛΥΣΗ 1η. Το Ελληνικό κράτος κάνει το σκατό παξιμάδι των Ελλήνων και καταφέρνει να....
είναι συνεπές στις δανειακές υποχρεώσεις του. Επιπτώσεις: Ανέλπιστα θετικές για τους δανειστές, αλλά τρομακτικά αρνητικές για το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων.

ΛΥΣΗ
2η. Το Ελληνικό κράτος ζητά ειδική μεταχείριση και κάνει προσωρινή παύση πληρωμών (για κάποια χρόνια) ελπίζοντας ότι ΘΑ έρθει η ανάπτυξη και στο μέλλον ΘΑ μπορεί να είναι συνεπές. Επιπτώσεις: Δυσφορία των δανειστών που βλέπουν τα κεφάλαιά τους να δεσμεύονται, βραχυπρόθεσμα θετικές για τους Έλληνες πολίτες, αλλά μακροπρόθεσμα οι επιπτώσεις εξαρτώνται από τα δυο ΘΑ.

ΛΥΣΗ 3η. Αναλαμβάνει η ΕΚΤ μέρους του Ελληνικού χρέους ΚΑΙ των τόκων έτσι ώστε να έρθει η Ελλάδα σε θετικό πρόσημο με σκοπό να έρθει η ανάπτυξη. Σταδιακά η ΕΚΤ επιστρέφει το χρέος στην Ελλάδα. Επιπτώσεις: Θετικές για τους Έλληνες εφόσον η Ελλάδα κινείται αναπτυξιακά, δυσφορία στους Ευρωπαίους που βλέπουν κεφάλαια της ΕΚΤ να δεσμεύονται για την Ελλάδα.

ΛΥΣΗ 4η. Το Ελληνικό κράτος αρνείται να αποπληρώσει τα οφειλόμενα στο σύνολό τους ή μέρος αυτών. Επιπτώσεις: Τρομακτικές για τους δανειστές. Αριθμητικά το έλλειμμα στην Ελλάδα θα πέσει το 9-10% στο 1.23% (το υπόλοιπο 8-9% είναι οι τόκοι δανείων) αλλά ενδεχομένως η Ελλάδα να αποκλειστεί χρηματοοικονομικά από όλο τον κόσμο μέχρι να δείξει σημάδια ανάκαμψης και αξιοπιστίας. Για τον Έλληνα πολίτη οι επιπτώσεις είναι άγνωστες αφού δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις σε ένα τόσο χαοτικό (με την μαθηματική έννοια) σύστημα.

Πολιτικά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ήταν ταγμένες προς την πρώτη λύση, ενώ και εξωκοινοβουλευτικά κόμματα όπως Ντόρα και Μάνος (και Τζήμερος;) φαίνεται να την ενστερνίζονται. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να κάνει μία κωλοτούμπα θέλοντας να δείξει το "σοσιαλιστικό" του χαρακτήρα και θέλει να επιλέξει κάτι μεταξύ 1ης και 3ης λύσης αλλά μάλλον είναι στάχτη στα μάτια για τις επόμενες εκλογές. Υπόψιν ότι ο Γαλλο-Γερμανο-Σκανδιναβικός άξονας απορρίπτουν την 3η λύση. Ο Αλέξης φαίνεται να υποστηρίζει την 2η λύση αφού μιλά καθαρά για μορατόριουμ στις
πληρωμές. Ο Καμμένος φαίνεται και αυτός να υποστηρίζει την 2η λύση αλλά δείχνει να φλερτάρει και με την 4η. ΚΚΕ, ΧΑ και ΕΠΑΜ θεωρώ πως έμμεσα υποστηρίζουν την 4η λύση με την χρήση λογιστικών ελέγχων, του state of necessity κ.α. Κουβέλης και Καρατζαφέρης δείχνουν πως δεν έχουν την πολιτική ωριμότητα να κατασταλάξουν κάπου και υπό το βάρος των πιέσεων μετατρέπονται απο αρχηγοί σε μαριονέτες.

ΥΓ. Δεν είμαι πολιτικός ή οικονομικός επιστήμονας, αλλά προσπάθησα να οριοθετήσω το πρόβλημα και ορθολογικά να δω ποιες μπορεί να είναι οι λύσεις. Δώστε και τις δικές σας εναλλακτικές λύσεις.

ΥΓ2. Δεν γίνεται αναφορά στο θέμα "να μας διώξουν από τ
Keywords
Τυχαία Θέματα