Προσπάθεια να εξωραΐσει το ρόλο της ΕΥΠ

Σε Ερώτηση σχετικά με την αύξηση των αιτήσεων άρσης απορρήτου των τηλεπικοινωνιών απάντησε, χτες, ο Χρ. Παπουτσής

Σε επιχειρησιακές ανάγκες που αφορούν στην αντιμετώπιση της «βαριάς εγκληματικότητας» απέδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής, την καταγεγραμμένη από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των........
Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) αύξηση κατά 70% των αιτήσεων άρσης απορρήτου της επικοινωνίας. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση στη Βουλή, οι αιτήσεις αφορούν το «λαθρεμπόριο όπλων,
ναρκωτικών ή ανθρώπων», ενώ ταυτόχρονα επιβεβαίωσε τη βαθύτερη εμπλοκή της ΕΥΠ, λέγοντας ότι από τις υπηρεσίες «χρησιμοποιούνται μέσα που είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας και οφείλουν να κάνουν χρήση των μέσων αυτών».

Υποστήριξε ανέξοδα ότι στις επιχειρήσεις αυτές είναι «θεμέλιος λίθος το άρθρο 19 του Συντάγματος για το απόρρητο επικοινωνιών», ενώ «για λόγους εθνικής ασφάλειας και εξιχνίασης σοβαρών εγκλημάτων, η νομοθεσία επιτρέπει άρση με πολύ αυστηρές διαδικασίες», για τις οποίες είναι «αρμόδιος ο εισαγγελέας που είναι αποσπασμένος στην ΕΥΠ». Σχετικά με τις δαπάνες που απαιτούνται, ο Χρ. Παπουτσής ανέφερε ότι το 2010 διατέθηκαν 5,9 εκατομμύρια ευρώ και το 2009 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά, προσπάθησε να εξωραΐσει το ρόλο της ΕΥΠ, λέγοντας ότι χρειάζεται «για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας δημοκρατικά οργανωμένης κοινωνίας μας. Να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και σε συνεργασία με άλλες αρχές στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος και να υπηρετεί τη χώρα, την πολιτεία, την κυβέρνηση, τα κόμματα στην ενημέρωση για το τι τεκταίνεται πίσω από τις κουρτίνες στον υπόλοιπο κόσμο». Κουβέντα, βέβαια, δεν είπε για τις παρακολουθήσεις εργατικών συγκεντρώσεων από την υπηρεσία και την παρακολούθηση συλλήβδην πολιτών, στο όνομα δήθεν της πάταξης της τρομοκρατίας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις πρόσφατες καταγγελίες του προέδρου της ΑΔΑΕ, Αν. Λαμπρινόπουλου, για τον εντοπισμό μηχανισμών παρακολούθησης τηλεφώνων σε ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ: «Οφειλε να γνωρίζει ότι τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία οι επισυνδέσεις (σ.σ. υποκλοπές) γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι μέσω των ΚΑΦΑΟ». Ενημέρωσε, μάλιστα, ότι το περασμένο καλοκαίρι, η ΕΥΠ προμηθεύτηκε μηχάνημα εντοπισμού κινητών τηλεφώνων, χωρίς δυνατότητα παρακολούθησης, κόστους 352.000 ευρώ.

www2.rizospastis.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα